Rast eurozóny je na štvorročnom minime

Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. štvrťroku nečakane spomalil, pričom tempo rastu dosiahlo 4-ročné minimum. Ukázali to v utorok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Podľa ekonómov sa pod tento vývoj čiastočne podpísalo Taliansko, ktorého ekonomika v 3. kvartáli stagnovala.

30.10.2018 16:16
debata (1)

Ako uviedol Eurostat, hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vzrástol v 3. kvartáli medzištvrťročne o 0,2 %, čo je najslabší rast od 2. štvrťroka 2014. V 2. kvartáli tohto roka rast predstavoval 0,4 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že tempo rastu sa udrží na úrovni z 2. štvrťroka.

K spomaleniu rastu došlo aj v širšej Európskej únii. Zatiaľ čo v 2. kvartáli ekonomika EÚ vzrástla medzikvartálne o 0,5 %, v 3. štvrťroku rast dosiahol len 0,3 %.

Podobne sa vyvíjala situácia aj v medziročnom porovnaní, pričom najmä v prípade ekonomiky eurozóny došlo k výraznému spomaleniu rastu. Zatiaľ čo v 2. kvartáli sa HDP eurozóny upravený o sezónne vplyvy zvýšil medziročne o 2,2 %, v 3. štvrťroku dosiahol 1,7 %. Ekonómovia očakávali rast na úrovni 1,8 %. V prípade ekonomiky EÚ došlo k spomaleniu rastu z 2,1 % na 1,9 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna