Požičovne elektrokolobežiek čelia v USA žalobe zranených ľudí

Deväť ľudí zranených v USA elektrickými kolobežkami podalo v Los Angeles hromadnú žalobu na ich prevádzkovateľov, spoločnosti Lime a Bird Rides. Viní ich z hrubej nedbanlivosti. Tvrdia, ​​že firmy vedeli, že stroje sú nebezpečné, napísala agentúra Bloomberg. Spoločnosť Lime prenajíma svoje vozidielka okrem iného aj v Prahe.

31.10.2018 08:39
debata (11)

Elektrické kolobežky sa v Spojených štátoch rozmohli v septembri a odvtedy spôsobili podľa Bloombergu zranenia stovky chodcov i jazdcov. V Dallase, Clevelande a Washingtonu zomreli pri jazde na elektrickej kolobežke traja ľudia.

Žiadne oficiálne štatistiky zranení súvisiacich s používaním veľmi rozšírených strojov ale neexistujú, uvádza Bloomberg. Firmy Lime a Bird Rides však majú podľa neho presný prehľad o tom, koľko jázd ich kolobežky uskutočnili. Je ich dokopy vyše 20 miliónov a toto číslo neustále rastie.

Zdieľané elektrické kolobežky, ktoré si ľudia môžu za poplatok prenajať a potom kdekoľvek odstaviť, sa rozšírili do viac ako 100 miest vo svete v rámci úsilia o ekologickejšie spôsoby dopravy. Stroje, často jazdiace živelne aj po chodníkoch, ale tiež podnecujú kritiku pre svoju údajnú nebezpečnosť. Americké mestá San Francisco a Santa Monica ich dokonca dočasne zakázali. Niektorí frustrovaní miestni obyvatelia podľa Bloombergu „hádzali elektrické kolobežky do oceánu, pochovávali ich v piesku alebo zapaľovali“.

Spoločnosti Lime a Bird Rides podľa právničky skupiny „nadradili zisk nad bezpečnosť“. Advokátsku kanceláriu, ktorá spomínaných deväť ľudí zastupuje, už podľa nej kontaktovalo ďalších 75 osôb, ktorých elektrické kolobežky zranili. Je medzi nimi aj muž, ktorý utrpel zranenie mozgu.

Hovorca spoločnosti Bird Rides vo vyhlásení uviedol, že právnici špecializovaní na hromadné žaloby by sa radšej mali zamerať na autá, ktoré každý rok v USA spôsobia smrť 40 000 ľudí. Firma Lime nechcela žalobu komentovať. Šéf jej komunikačného oddelenia avšak pri inej príležitosti uviedol, že spoločnosť vybavila svoje stroje novými bezpečnostnými prvkami. Majú napríklad širšie pneumatiky alebo brzdu na zadnom kolese.

Elektrické kolobežky považujú za kontroverzné napríklad aj vo Francúzsku. Tamojšia vláda nedávno uviedla, že zakáže ich prevádzku na chodníkoch. Aj v českej metropole sprevádza túto službu kritika pre jazdu používateľov po chodníkoch, aj keď sa to podľa českých zákonov nesmie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kolobežka