Brexit bez dohody môže podľa S&P v Británii vyvolať recesiu

Veľkej Británii hrozí v prípade odchodu z Európskej únie bez dohody okamžitá a dlhotrvajúca recesia, rast nezamestnanosti a inflácie.

31.10.2018 09:49
debata

Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's, ktorá predpovedá, že v prípade brexitu bez dohody sa britská ekonomika v roku 2019 zmenší o 1,2 percenta. Ak sa dohoda dosiahne, hospodárstvo krajiny podľa agentúry posilní o 1,3 percenta.

S&P síce uviedla, že jej základný scenár stále ráta s tým, že Británia a EÚ dospejú k určitej dohode o ich budúcich ekonomických vzťahoch, ale pozoruje „zvýšené riziko toho, že Británia odíde z EÚ, a hlavne zo spoločného trhu únie, bez dohody“. Agentúra upozornila, že to by mohlo viesť k prudkému rastu britskej nezamestnanosti do roku 2021 na 7,4 percenta z terajšej úrovne 4 percentá, ktorá je najnižšia za štyri desaťročia.

Inflácia v Británii by sa podľa S&P do polovice budúceho roka zdvojnásobila na 4,7 percenta. Ceny domov v krajine by podľa agentúry mohli do roku 2020 klesnúť o 10 percent. S&P dodala, že brexit bez dohody by „pravdepodobne“ viedol k „zníženiu“ ratingu Británie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit