Ceny ropy padajú, Rusi ťažia rekordné množstvá

Ceny ropy vo štvrtok prudko klesajú, sú najnižšie od júna. Zvýšené dodávky najväčších ropných producentov totiž prevyšujú dopyt na trhu.

01.11.2018 20:50
debata (36)

Severomorská ropa Brent okolo 17:30 SEČ odpisovala zhruba 2,6 percenta a dostala sa na 73,11 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 2,8 percenta na 63,46 dolára za barel. V piatok sa ceny ropy spamätali a vrátili k miernemu rastu. Na trhoch sa šíri optimizmus, že by sa spory medzi USA a Čínou mohli vyriešiť, čo by podporilo rast a tým aj dopyt po rope.

Rusko v súčasnosti dodáva na trh rekordné množstvo suroviny v postsovietskej dobe, denne je to v priemere viac ako 11 miliónov barelov. Obavy z vplyvu obnovených amerických sankcií voči inej ropnej veľmoci – Iránu – teda v posledných dňoch na ropnom trhu poľavili.

V stredu zverejnený prieskum agentúry Reuters monitorujúci produkciu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) navyše ukázal, že kartel sa na pokles dodávok z Iránu pripravuje. Októbrovú produkciu navýšil na najvyššie hodnoty od roku 2016.

Tak ropa typu Brent, ako aj WTI zaznamenali v uplynulom mesiaci najväčší mesačný prepad od júla 2016. Severomorský Brent za mesiac odpísal 8,8 percenta a americká ľahká ropa WTI takmer 11 percent.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC