Česi opätovne zvýšili základný úrok, hypotéky ho nasledujú

Banková rada Českej národnej banky (ČNB) vo štvrtok zvýšila štvrtýkrát po sebe úrokové sadzby. Celkovo ide o piate tohtoročné zvýšenie.

02.11.2018 00:00
debata

Základná úroková sadzba, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, tak stúpla o 0,25 percen­tuálneho bodu na 1,75 percenta. Najväčší poskytovatelia hypoték, Česká sporiteľňa a Hypotekárna banka, v reakcii na toto rozhodnutie oznámili zvýšenie úrokových sadzieb pri hypotékach. Podľa zástupcov realitných spoločností sa zvýšenie sadzieb prejaví viac na trhu starších bytov, kde hypotéku využíva veľká väčšina kupujúcich.

Štvrtkový krok centrálnej banky by pritom mal byť podľa guvernéra ČNB Jiřího Rusnok v tomto roku posledným. Podmienkou je však, že sa bude ekonomika vyvíjať v súlade s predstavenou prognózou ČNB. „Dnešné zvýšenie sadzieb, ak bude vývoj tak, ako ho predpokladá prognóza, by v podstate malo stačiť, pokiaľ ide o záver tohto roka,“ uviedol guvernér.

Analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák však upozornil, že vzhľadom na nastávajúcu obmenu bankovej rady nemožno decembrové zvýšenie sadzieb vylúčiť. Od decembra vystriedajú v bankovej rade Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka ekonómovia Tomáš Holub a Aleš Michl.

Dôvodom zvýšenia sadzieb je podľa analytikov ekonomický vývoj. Výrazne rastú mzdy, koruna oslabuje a inflácia je nad dvojpercentným cieľom ČNB. Budúci rok ekonómovia čakajú ďalšie zvyšovanie sadzieb.

Pre štvrtkové zvýšenie základnej úrokovej sadzby o 0,25 percen­tuálneho bodu hlasovalo päť zo siedmich členov bankovej rady ČNB. Jeden člen hlasoval za ponechanie sadzieb bezo zmeny a jeden hlasoval pre zvýšenie sadzieb o 0,5 percentu­álneho bodu.

Najväčšie hypotekárne banky sa rozhodli v reakcii na krok centrálnej banky zvýšiť úrokové sadzby pri hypotékach. Hypotekárne banka zvýšia sadzby hypoték o dve desatiny s platnosťou od 5. novembra, Česká sporiteľňa k ich miernemu rastu pristúpi od polovice novembra. Aj ostatné banky očakávajú ďalšie zvyšovanie sadzieb.

ČNB tiež predstavila novú makroekonomickú prognózu. Zhoršila v nej odhad rastu českej ekonomiky v tomto roku na 3,1 percenta a pre budúci rok na 3,3 percenta. V predchádzajúcej augustovej prognóze centrálna banka počítala tento rok s rastom ekonomiky o 3,2 percenta a budúci rok o 3,4 percenta. Zároveň banka v novej prognóze očakáva, že priemerný kurz koruny tento rok bude 25,60 Kč/ EUR a budúci rok posilní na priemerných 24,70 Kč/EUR. V roku 2020 by mala koruna podľa ČNB posilniť na priemerných 24,20 Kč/EUR.

„Celkový príbeh ekonomiky sa v novej prognóze v zásade nemení. Najvýznamnejšou zmenou je neskoršie posilňovanie kurzu koruny,“ uviedol k tomu Rusnok.

Podľa zástupcov realitných spoločností sa zvýšenie úrokových sadzieb ČNB viac prejaví na trhu starších bytov, pri novostavbách menej. Úrokové sadzby pri hypotékach sú pritom podľa nich stále pomerne nízke a väčším zásahom do trhu bolo sprísnenie pravidiel pre poskytovanie hypoték. Dopyt po nehnuteľnostiach by tak podľa nich mohol postupne klesať.

„Aktuálne rozhodnutie ČNB bude mať primárne vplyv na trh so staršími bytmi. Hypotéku pri nich v poslednom období využíva takmer 70 percent kupujúcich. Vyššie úrokové sadzby a ďalšie sprísnenie zo strany ČNB od októbra u pravidiel pre poskytnutie hypoték opäť najviac dopadnú na skupinu záujemcov o bývanie na sekundárnom trhu,“ uviedol hovorca Maxima Reality David Jirušek. Pri novostavbách podľa neho rastie podiel investorov, ktorí ich chcú ďalej prenajímať. A tí čerpajú hypotéky len výnimočne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB