Putin debatoval so šéfmi veľkých nemeckých koncernov

Za štyri a pol roka, čo Rusko žije v podmienkach sankcií, sa vzťahy s nemeckým biznisom neochladili, ale určitým spôsobom zosilnili. Tak vyznela diskusia v Kremli, kde sa vo štvrtok stretli s ruským prezidentom Vladimirom Putinom predstavitelia 20 najväčších nemeckých koncernov, členov Východného výboru nemeckej ekonomiky.

02.11.2018 13:37
debata (15)

V správe o stretnutí 1. kanál Ruskej televízie uviedol, že prezident Putin hovoril o vývoji ruskej ekonomiky. Vyzdvihol, že priemysel dosahuje medziročný rast 3 %.

V obchode je Nemecko druhým najväčším partnerom Ruska po Číne. Vzájomná obchodná výmena dosiahla vlani 50 miliárd USD (43,89 miliardy eur). Tento rok môže byť ešte o 10 miliárd USD vyššia. Cieľom blízkej budúcnosti bude prekonanie rekordu vo vzájomnom obchode vo výške 80 miliárd USD z roku 2012.

Putin poukázal na rating Doing Business, v ktorom Rusko tento rok postúpilo o niekoľko pozícií na 31. miesto.

Nemeckí a ruskí podnikatelia v diskusii vyslovili očakávanie, že sa plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) zrealizuje podľa plánu. Na konci októbra sa už dostalo na dno Baltiku 180 kilometrov jeho potrubia.

Predseda východného výboru Wolfgang Büchele povedal, že druhú vetvu plynovou potrebuje nemecká i ruská strana. „U nás bude politická podpora, ktorá pomôže projekt uskutočniť,“ uviedol Büchele. Dodal, že ak sa zlepšia politické vzťahy EÚ a Ruska, zlepšia sa ich vzťahy aj v ekonomike

Stretnutie v Kremli trvalo raz toľko, ako sa plánovalo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin