Prezidenti USA a Číny spolu telefonovali, burzy sú z toho nadšené

Akciové trhy v Európe a v Ázii posilnili po správe o tom, že americký prezident Donald Trump a jeho čínsky partner Si Ťin-pching mali telefonický rozhovor.

02.11.2018 14:33
debata (2)

Šéf Bieleho domu aj čínske štátne médiá totiž uviedli, že nastal pokrok pri riešení napätia v obchodných vzťahoch medzi týmito dvoma krajinami.

Francúzsky akciový index CAC 40 v piatok po tejto informácii stúpol o 1,3 percenta, nemecký index DAX posilnil o 1,4 percenta a index britskej burzy FTSE 100 vzrástol o 0,6 percenta. Hongkonský index Hang Seng si prilepšil o 4,2 percenta, čínsky index Shanghai Composite si pripísal 2,7 percenta a japonský Nikkei 225 stúpol o 2,6 percenta.

Americký prezident na Twitteri napísal, že sa rozprával s čínskym prezidentom a obe krajiny dosahujú určitý pokrok v obchodných rokovaniach. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí novinárom povedal, že diskusia bola pomerne pozitívna a obaja lídri sú optimisti v otázke riešenia sporu v oblasti technológií, ktorý viedol k tomu, že obe strany voči sebe navzájom uvalili clá.

Podľa správy portálu cnbc.com americký prezident požiadal predstaviteľov svojej administratívy, aby začali pripravovať podmienky možnej obchodnej dohody s Čínou. Portál to uviedol s odvolaním sa na informácie agentúry Bloomberg, ktorá citovala štyri nemenované zdroje oboznámené s problematikou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna