USA od pondelka obnovujú všetky ekonomické sankcie voči Iránu

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opätovne uvaľuje všetky sankcie na Irán, ktoré sa zrušili na základe jadrovej dohody z roku 2015. Oznámili to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a šéf rezortu financií Stephen Mnuchin. Sankcie, ktoré nadobúdajú platnosť od pondelka, sa týkajú iránskeho sektora prepravy a finančného a energetického odvetvia. Ich zavedenie ohlásil americký prezident Donald Trump na Twitteri v štýle známeho seriálu Hry o tróny.

02.11.2018 16:50 , aktualizované: 23:28
debata (10)

Sankcie postihnú krajiny, ktoré nezastavia dovoz iránskej ropy, ako aj zahraničné firmy, ktoré obchodujú s vybranými iránskymi subjektmi. Osem krajín však dostalo výnimku, ktorá im umožňuje dočasne importovať iránsku ropu. Pompeo a Mnuchin uviedli, že sankcie zostanú v platnosti, kým Irán nesplní požiadavky, ku ktorým patrí zastavenie podpory terorizmu, ukončenie vojenských aktivít v Sýrii a úplné zastavenie vývoja v oblasti jadrovej energie a balistických rakiet.

Spojené štáty umožnia ôsmim krajinám, vrátane Japonska, Indie a Južnej Kórey, nakupovať ropu v Iráne aj potom, keď Washington uvalí na krajinu sankcie. S odvolaním sa na zdroje z administratívy prezidenta Donalda Trumpa to uviedla agentúra Bloomberg. Minister zahraničných vecí Michael Pompeo a minister financií Steven Mnuchin informáciu potvrdili, spomínaných osem krajín ale v konferenčnom rozhovore s novinármi odmietli menovať. Pompeo však povedal, že výnimku nedostanú členské štáty Európskej únie.

Akokoľvek je cieľom Trumpovej administratívy oslabiť iránsku ekonomiku, výnimky sú udeľované výmenou za znižovanie dovozu tak, aby neviedli k rastu cien ropy. Ďalšou krajinou, ktorá dostane výnimku, je podľa zdrojov Bloombergu zrejme Čína, o ktorej sa ale stále jedná. Podľa agentúry Reuters výnimku dostane takisto Turecko, povedal jej to turecký minister energetiky. Zvyšné tri štáty známe nie sú.

Trump na seba opäť upozornil

Zvláštnym spôsobom sa rozhodol americký prezident Donald Trump upozorniť užívateľov sociálnej siete Twitter na plánované zavedenie ďalších sankcií voči Iránu. Na svojom účte zverejnil obrázok seba samého, ktorý pripomína filmový plagát a nesie nápis „Sankcie sa blížia“. Ten podľa amerických médií zjavne odkazuje na vetu „Zima sa blíži“ z populárneho seriálu televíznej stanice HBO Hra o tróny.

Druhá séria amerických sankcií proti Iránu nadobudne platnosť o polnoci z nedele na pondelok (pondelňajších 06:00 SEČ). Deň nadobudnutia sankcií do platnosti, teda 5. november, je po vzore filmových plagátov aj na Trumpovom dnešnom príspevku.

Na Trumpovom „plagáte“ bolo pritom použité nápadne podobné písmo, aké používa HBO v názve seriálu. Rovnako ako v anglickom originálnom názve seriálu Game of Thrones sú aj v anglickom nápise „Sanctions are coming“ prečiarknuté tromi čiarami obe písmená O.

Reakcia televíznej stanice HBO na seba nenechala dlho čakať: „Ako sa povie v dothračtine zneužitie obchodnej značky?“ napísala s odkazom na fiktívny jazyk, ktorým v seriáli hovorí kmeň barbarských nájazdníkov. „Fuj,“ reagovala tiež na Twitteri predstaviteľka seriálovej Sansy Starkovej, herečka Sophie Turnerová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #Donald Trump