Európske burzy majú za sebou dobrý týždeň, najlepší od roku 2016

Európske akcie tretí deň za sebou posilnili, hore ich tlačí nádej na urovnanie obchodných sporov medzi Spojenými štátmi a Čínou.

02.11.2018 23:42
debata

Paneurópsky akciový index STOXX 600 v piatok vzrástol o 0,3 percenta a za celý týždeň si pripísal 3,4 percenta. To predstavuje jeho najlepší týždenný výkon od decembra 2016, napísala agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že rokovania s Čínou „sa vyvíjajú dobre“. Potvrdil tiež, že sa chce stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na nadchádzajúcom summite skupiny veľkých svetových ekonomík G20 v Argentíne.

Obavy z obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou sa veľkou mierou podieľali na rozsiahlych výpredajoch akcií v minulom mesiaci.

„Nie je prekvapujúce, že aj náznak čiastočného pokroku (v obchodných rokovaniach) stačí na posilnenie finančných trhov,“ uviedla banka UBS.

K piatkovému rastu európskych akcií veľkou mierou prispel automobilový sektor, vrátane nemeckého automobilového koncernu Volkswagen. Hore zamierili aj akcie európskych technologických podnikov, a to napriek neuspokojivým výsledkom amerického technologického gigantu Apple, upozornila agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #burzy