IfW: Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku pravdepodobne klesla

Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku pravdepodobne klesla o zhruba 0,3 percenta. Predpokladá to nemecký ekonomický inštitút IfW.

03.11.2018 09:20
debata

V druhom štvrťroku pritom hospodársky rast Nemecka podľa štatistikov zrýchlil na 0,5 percenta z 0,4 percenta v prvom kvartáli.

Predbežné údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom štvrťroku by mal spolkový štatistický úrad zverejniť približne v polovici novembra. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov.

Hospodárske vyhliadky Nemecka teraz zatieňujú obchodné spory medzi Spojenými štátmi a Čínou aj neistota ohľadom výsledku rokovaní o podmienkach odchodu Británie z Európskej únie. Nemecká vláda minulý mesiac znížila odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky na 1,8 percenta z predtým predpokladaných 2,3 percenta.

Podľa IfW by mala za poklesom HDP v treťom štvrťroku do značnej miery stať nižšia produkcia automobilového sektora v dôsledku prechodu na nový systém testovania emisií WLTP. Vo štvrtom štvrťroku inštitút očakáva výrazné oživenie ekonomiky, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP