Dva metre snehu. V Alpách sú miesta, kde sa už lyžuje

Väčšina Európy sa teší babiemu letu, ale do niektorých častí Álp prišla zima v tohtoročnom bláznivom počasí nečakane skoro.

04.11.2018 00:00
debata

Vďaka dvom obrím snehovým búrkam niektoré lyžiarske strediská otvorili mesiac pred plánovaným termínom. Lyžiarom sa tak rozšírila ponuka: okrem ľadovcov a vysoko položených areálov môžu zájsť napríklad do švajčiarskeho Verbieru, talianskeho Suldenu, ale tiež do portugalského areálu Serra da Estrela.

V časti švajčiarskych a talianskych Álp napadli v tomto týždni tri metre snehu. Vo Verbieri sa na niektorých zjazdovkách lyžuje od piatku, čo je podľa všetkého najskorší začiatok sezóny. Už vo štvrtok privítal športovcov jediný portugalský lyžiarsky areál Serra da Estrela, rovnako ako Masella v španielskych Pyrenejach. Od piatku sa lyžuje aj v talianskom letovisku Sulden a brány švajčiarskeho areálu Glacier 3000 sa otvorili v sobotu.

„Snehové štatistiky vo svetových lyžiarskych areáloch sledujem už tridsať rokov a snehovú nádielku som videl každý mesiac v roku. Nepamätám ale, že by nejaké rezorty hlásili takmer dva metre snehu už v októbri,“ uviedol redaktor časopisu InTheSnow Patrick Thorne.

Aká bude celá sezóna 2018/2019 je ale vo hviezdach. V Alpách sa preháňa vietor, padá sneh i dážď. Posledné sneženie prišlo od juhu, v oblastiach nad 2600 metrov nad morom napadli až tri metre snehu. Vysoká snehová pokrývka je napríklad vo Švajčiarsku v Zermatte, Saas-Fee alebo v talianskej Cervinii. Niektoré nižšie položené strediská sú ale stále zelené, v severných Alpách sa preháňa teplý fén.

debata chyba