Rakúske nie jadrovej energii v referende má 40 rokov

Pred 40 rokmi, 5. novembra 1978, sa Rakúšania vyslovili v referende proti uvedeniu jadrovej elektrárne Zwentendorf do prevádzky.

04.11.2018 10:07
debata (3)

Hoci jej výstavba zhltla viac ako päť miliárd šilingov a elektráreň bola krátko pred dokončením, nevyrobila nikdy ani watt elektriny.

Výstavba elektrárne s výkonom 692 megawattov v dolnorakúskej obci Zwentendorf sa začala v roku 1972. Vtedy však súčasne silnelo aj hnutie odporu, preto sa sociálnodemokra­tický kancelár Bruno Kreisky rozhodol vypísať na citlivú tému referendum. Tri milióny voličov zabezpečili veľmi tesný výsledok hlasovania. Proti uvedenie Zwentendorfe do prevádzky sa vyslovilo 1 606 777 Rakú­šanov, pre bolo o 30 000 voličov menej. Odporcovia jadrovej energie teda tesne zvíťazili so ziskom 50,47 percenta platných hlasov.

Úvahy o možnom neskoršom sprevádzkovaní elektrárne sa skončili pre nehody v jadrových elektrárňach v americkom Three Mile Islande a ukrajinskom Černobyle. Neuplatnili sa ani alternatívne návrhov, medzi ktorými nechýbala napríklad prestavba elektrárne na plynový pohon či zriadenie múzea.

Betónový monument, ktorého zakonzervovanie a mnohoročná údržba stáli Rakúšanov ďalšie miliardy šilingov, nakoniec slúžil polícii pre výcvik služobných psov a pre exkurzie vedcov. Časť technologického vybavenia elektrárne predali na náhradné diely pre obdobný typ elektrární v Nemecku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #jadrová energetika