Viac bodov, ale horšie umiestnenie. Slovensko je v konkurencieschopnosti na 42. mieste

Slovensko si v rebríčku konkurencieschopnosti ekonomík pohoršilo. Podľa aktuálnej štúdie Doing Business od Svetovej banky totiž slovenské hospodárstvo v porovnaní konkurencieschopnosti 190 ekonomík sveta kleslo z vlaňajšieho 39. miesta na 41. priečku.

05.11.2018 12:02
debata (14)

A to napriek tomu, že bodové hodnotenie Slovenska sa v tomto rebríčku medziročne zlepšilo o 0,27 bodu na 75,17 bodu. Preskočili nás tak ekonomiky, v ktorých sa podnikateľské prostredie zlepšovalo výraznejšie.

Podnikanie na Slovensku pritom podľa štúdie Svetovej banky možno zlepšovať najmä pri stavebných konaniach či samotnom štarte podnikania. V týchto oblastiach sme totiž obsadili až 143., resp. 127. priečku. Naopak, najlepšie sme na tom pri cezhraničnom obchode, či pri registrácii nehnuteľností. V rebríčku Doing Business pritom celkovom dominujú Nový Zéland, Singapur a Dánsko. Z regionálneho porovnania pred Slovenskom skončili Poliaci na 33. priečke a Česi na 35. mieste. Maďarsko sa v rebríčku umiestnilo na 53. priečke.

Opozičná strana SaS tvrdí, že ďalší pokles Slovenska v rebríčku konkurencieschop­nosti ukazuje negatívny vplyv aktuálnej vlády na podnikanie na Slovensku. Krajina totiž v sledovaných oblastiach nedosiahla žiaden, alebo len minimálny pokrok, čo nestačilo na udržanie ani vlaňajšej 39. priečky. „Ak vezmeme do úvahy, že v hodnotení na rok 2017 sme sa ocitli na 33. priečke a od začiatku obdobia tejto vlády sme sa prepadli z 29. na 42. miesto, potom pokles kvality podnikateľského prostredia je kontinuálny a dá sa hovoriť o dlhodobom negatívnom trende,“ reagoval poslanec Národnej rady SR za SaS Eugen Jurzyca.

Vládna koalícia sa podľa liberálov už roky vezie na robustnom celosvetovom hospodárskom raste a nevyužíva dobré časy na reformy. „Táto vláda nielenže nemá žiadnu reálnu ambíciu zvyšovať atraktívnosť Slovenska z hľadiska podnikania, ale vedome ho poškodzuje, o čom svedčí osobitný a najmä nesystémový odvod pre obchodné reťazce, ktorý už v parlamente prešiel prvým čítaním. Ak ho koalícia schváli, poškodí tým spotrebiteľov, obchod aj povesť Slovenska ako krajiny dobrej na podnikanie, a to len pre jeden bezohľadný cieľ – získať peniaze na dotovanie vyvolených,“ dodala poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť #Svetová banka #Doing Business