Odbory žiadajú vyššie platy, pre štvorčlennú rodinu príjem aspoň 1500 eur

Členovia Odborového zväzu (OZ) KOVO z Košického a Prešovského kraja odmietajú naďalej tolerovať nespravodlivé prerozdeľovanie vytvoreného bohatstva v neprospech zamestnancov u značnej časti zamestnávateľov.

06.11.2018 12:25
debata (14)

Požadujú spravodlivú mzdu za odvedenú prácu zabezpečujúcu zamestnancom a ich rodinám dôstojnú životnú úroveň. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v utorok na verejnom zhromaždení v Košiciach prečítala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková a schválili ho účastníci protestného zhromaždenia na podporu kolektívneho vyjednávania a proti nízkym mzdám.

Účastníci zhromaždenia podporujú kolektívnych vyjednávačov na všetkých úrovniach a požiadavky na rast miezd. Vyzývajú všetkých členov odborov a zamestnancov, aby sa zapojili do aktivít na presadenie svojich požiadaviek v kolektívnom vyjednávaní, vrátane najkrajnejšieho prostriedku, ktorým je štrajk. Vyzývajú zamestnávateľov, aby v záujme rastu a prosperity Slovenska opustili politiku nízkych miezd a lacnej pracovnej sily. Na zhromaždení sa podľa organizátorov zúčastnilo okolo 250 ľudí, podľa odhadu novinárov ich bolo vyše 150.

Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica uviedol, že na východe Slovenska až 50 percent zamestnancov poberá mesačne mzdu okolo 600 eur v čistom a 25 percent dokonca len 460 eur v čistom. Zdôraznil, že štvorčlenná rodina by mala dosahovať minimálny mesačný príjem vo výške 1 500 eur, a ak je v rodine vysokoškolák tak ešte viac o dvesto eur mesačne.

Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna uviedol, že úroveň produktivity práce na Slovensku dosahuje 80 percent z úrovne EÚ, no mzdy za tými európskymi ďaleko zaostávajú. Dodal, že podnikatelia dosahujú dobré zisky, ale mnohí z nich sa nechcú vo väčšej miere ako doteraz deliť o ne so svojimi zamestnancami. Podľa neho nie je schodná cesta voziť na Slovensko lacnú pracovnú silu zo zahraničia, ale zamestnávatelia by mali začať ponúkať dobré mzdy a dobre odvedenú prácu, aby sa ľuďom oplatilo pracovať. Doplnil, že protestno-podporné zhromaždenie v Košiciach je prvým v rámci tohtoročnej kampane za zvýšenie miezd, ako aj vyjadrením podpory kolektívnemu vyjednávaniu, ktoré sa práve rozbieha.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Odbory