Česi odkazujú Slovákom: Nechajte si euro, my chceme korunu. Pozrite si video

"Slovensko pred desiatimi rokmi nemalo na výber a muselo prijať euro," myslí si Petr Dufek, analytik ČSOB Banky v Českej republike. Česku sa euro podľa neho neoplatí. Podľa analytika slovenskej ČSOB Banky Mareka Gábriša je euro politicko-ekonomický projekt.

07.11.2018 09:37
debata (166)
Video

Slovenské firmy už takmer desať rokov ťažia so zavedenia spoločnej európskej meny, ktorá podnikateľom výrazne zjednodušila obchodovanie so strategickými európskymi partnermi. Bežným ľuďom zas euro prinieslo najlacnejšie úvery v histórii samotného Slovenska a oveľa lacnejšie si na svoj chod dokáže požičiavať aj Slovensko. Napriek tomu sú Slováci v regióne visegrádskej štvorky jedinou krajinou podporujúcou spoločnú menu euro.

„Už pred prijatím spoločnej európskej meny sme všetky tržby mali v eurách. V automobilovom priemysle totiž kľúčoví zákazníci realizujú obchody len v tejto mene. Teraz si zoberte, že kontrakt sme uzatvorili pri kurze 39 slovenských korún za jedno euro a hotové výrobky sme dodali pri kurze 35 korún za euro,“ povedal Rastislav Škulec, konateľ spoločnosti Huhn PressTech. Spoločnosť zameraná na výrobu automobilových súčiastok napríklad brzdových doštičiek mala v minulom roku tržby vo výške 27,6 milióna eur. „V minulosti nám posilňovanie slovenskej koruny výrazne zvyšovalo náklady a na mzdy zamestnancov sme museli vynaložiť viac peňazí len kvôli kurzovým rozdielom. Preto prijatie eura jednoznačne pomohlo nášmu podnikaniu,“ dodal Škulec.

Podľa prieskumu ČSOB banky s týmto názorom súhlasí väčšina na Slovensku pôsobiacich podnikateľov. „Pri otázke, ak by sa malo opätovne rozhodovať o mene, tak v priemerne by si 9 z 10 opýtaných opäť vybralo euro. Viac ako polovica firiem, až 56 percent z nich, pritom doteraz nevníma žiadnu slabú stránku prijatia eura,“ povedal Koloman Buzgó, riaditeľ divízie riešení pre korporátnych klientov ČSOB. Euro tiež prinieslo väčšiu stabilitu, lacnejšie úvery a zaviazalo slovenských politikov k dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu.

Práve kvôli prijatiu eura sa aktuálne slovenské firmy aj obyvatelia tešia z najlacnejších pôžičiek v celom regióne visegrádskej štvorky. Základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky je na rovnej nule a nové hypotéky sa priemerne predávajú za ročný úrok 1,51 percenta. V takom prípade má 30-ročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur mesačnú splátku 346 eur. V susednej Českej republike je základná úroková sadzba vo výške 1,75 percenta a v septembri sa nové hypotéky v priemere predávali za ročný úrok 2,75 percenta. V takom prípade má 30-ročná hypotéka vo výške 2 584 600 korún (100-tisíc eur) mesačnú splátku 10 545 korún (408 eur). V tomto prípade tak Slovák pre prijatie eura každý mesiac ušetrí 62 eur.

Napriek spomínaným výhodám je v susednej Českej republike proti prijatiu eura až 59 percent podnikateľov. „Podpora prijatia eura je dlhodobo ešte nižšia medzi obyvateľmi. Ľudia vnímajú problémy eurozóny a jej nejasného smerovania a dlhodobo preferujú posilňujúcu sa korunu,“ povedal analytik ČSOB v Českej republike Peter Dufek. Silnejúca koruna bežným ľuďom totiž pravidelne zlacňuje nákupy zo zahraničia. Podnikateľom zas v minulosti pomohlo rozhodnutie Českej národnej banky, ktorá až od novembra 2013 do apríla 2017 umelo držala kurz českej meny na úrovni 27 korún za jedno euro. Oficiálne mala slabšia koruna odradiť českých spotrebiteľov od šetrenia a vedľajším efektom tohto rozhodnutia bolo aj zlacnenie českých výrobkov v zahraničí.

Na Slovensku niektorí ľudia s nostalgiou spomínajú na starú slovenskú korunu. „Z môjho pohľadu prinieslo euro drahšie potraviny a jednoduchšie cestovanie. Lenže na dôchodku už toho človek veľa neprecestuje, a preto som mal radšej korunu. Aj keď uznávam, že firmám prijatie eura pomohlo, ale pre ľudí to až taká výhra nebola,“ povedal dôchodca Peter Jankovič z Bratislavy.

Pri pohľade na štatistiky spoločná európska mena žiadne prudké zdražovanie nepriniesla. Za posledné roky ceny najviac vzrástli v predkrízovom roku 2006, a to priemerne o 4,3 percenta. Po prijatí spoločnej európskej meny sa priemerný rast cien na Slovensku zastavil, keďže eurom sa začalo platiť práve po príchode krízy. Dokonca v rokoch 2014 až 2016 prišlo k miernemu poklesu priemerných cien a v tomto roku sa počíta so zdražovaním priemerne o 2,7 percenta.

Podľa prieskumu ČSOB banky je s prijatím eura spokojných na Slovensku až 83 percent firiem a živnostníkov. Najviac spoločnú európsku menu podporujú majitelia väčších firiem s ročným obratom nad 200-tisíc eur. Na Slovensku bolo euro zavedené 1. januára 2009 a spoločnou európskou menou sa v krajine pod Tatrami platí už takmer 10 rokov.

Kritici spoločnej mene euro vyčítajú nedodržiavanie dohodnutých pravidiel. Pre nezodpovedné míňanie sa členovia eurozóny museli zaručiť za splácanie dlhov Grécka. Najnovšie zas ohlasuje väčšie míňanie Taliansko, ktoré má už dnes celkový dlh vo výške 132 percenta HDP.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #zdražovanie #česká koruna #rast miezd #lacné úvery