Maloobchodné tržby v septembri zrýchlili rast

Rast tržieb v maloobchode sa v septembri zrýchlil. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž maloobchodné tržby v septembri medziročne stúpli o 3,6 %, kým v auguste rástli o 3 %.

07.11.2018 10:04
debata

Najvýraznejší rast pritom zaznamenal maloobchod ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 13,8 %, maloobchod mimo predajní, stánkov a trhov o 16,3 % a maloobchod s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 9,7 %. Nižšie tržby boli hlavne v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 4,2 %. Medzimesačne maloobchodné tržby v septembri oproti augustu vzrástli o 0,2 %.

Podobne rástli v septembri taktiež tržby v ostatných sledovaných sektoroch vnútorného obchodu. Vo veľkoobchode boli medziročne vyššie o 5,3 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 5 %, v ubytovaní o 4,6 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dokonca o 11,3 %. Medzimesačne v septembri oproti augustu však tržby v týchto sektoroch naopak klesali. V ubytovaní o 5,6 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 1,9 %, v reštauráciách a pohostinstvách o 1,5 % a vo veľkoobchode o 0,3 %.

Za deväť mesiacov tohto roka tak maloobchodné tržby medziročne vzrástli o 3,6 %. V ostatných sektoroch však rástli tržby výraznejšie. Vo veľkoobchode o 7,3 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 6,5 %, v ubytovaní o 13 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,4 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #reťazce