Po voľbách v USA: Dolár oslabil, európske akcie rástli

Európske akciové trhy sa výrazne posilnili po zverejnení výsledkov volieb v USA. Dolár reagoval oslabením.

07.11.2018 13:25
debata

Európske akciové trhy v úvode stredajšieho obchodovania výrazne posilnili po tom, ako sa ukázalo, že výsledky kongresových volieb v USA sú v podstate v súlade s očakávaniami. Britský akciový index FTSE 100 si po otvorení stredajšieho obchodovania pripísal 1 percento, index nemeckej burzy DAX stúpol tiež o 1 percento a francúzsky index CAC 40 si prilepšil o 1,1 percenta.

Hoci výsledky amerických volieb zväčšujú perspektívu politickej slepej uličky vo Washingtone, zakladateľ obchodovacej platformy Pelican Mike Read uviedol, že „mrak neistoty z posledných niekoľkých týždňov sa zdvihol a opäť vidíme obchodovanie ako zvyčajne“. Domnieva sa pritom, že mnohí obchodníci, ktorí v uplynulých týždňoch stáli bokom, sa vrátia na trhy.

Dolár je slabší

Dolár v reakcii na výsledky kongresových volieb v USA oslabil. Demokrati vo voľbách získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov a republikáni si udržali prevahu v Senáte. Americká mena si voči japonskému jenu odpísala 0,3 percenta a klesla na 113,09 JPY/USD. Euro oproti doláru stúplo o 0,5 percenta na 1,1485 USD/EUR. Predpokladá sa, že oslabenie dolára súvisí s neistotou v otázke, či sa Washington nedostane do politickej slepej uličky.

Konstantinos Anthis, šéf výskumu vo firme ADSS poskytujúcej finančné služby, uviedol, že pre amerického prezidenta Donalda Trumpa „určite nastanú ťažšie časy pri presadzovaní jeho legislatívnych iniciatív v Kongrese“. Dodal však, že toto „by nemalo byť utlmujúcim faktorom pre samotný dolár z dlhodobého hľadiska“.

Anthis poznamenal, že pre dolár tento týždeň bude potenciálne dôležitejšie štvrtkové oznámenie Federálneho rezervného systému (Fed) o zámeroch v oblasti úrokových sadzieb. Hoci sa očakáva, že Fed sadzby nezmení, tvorcovia menovej politiky smerujú k tomu, že naznačia ďalšie zvýšenie na budúci mesiac.

debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #burzy