Bielorusko je na mizine, nemusí mať na splatenie zahraničných pôžičiek

Rok 2019 by mohol byť pre Bielorusko fatálny, pretože krajina prezidenta Alexandra Lukašenka musí splatiť zahraničným veriteľom takmer päť miliárd dolárov a nemá na to prostriedky.

09.11.2018 22:00
debata (325)

Vo svojom internetovom vydaní o tom píše poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na bieloruský server tut.by. Analytici sa domnievajú, že sa Minsk zadĺži ešte viac a jeho závislosť od Ruska vzrastie.

Veriteľom dlhuje bieloruská vláda 3,8 miliardy dolárov, ďalších 1,1 miliardy dolárov dlhuje centrálna banka.

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) súčasné devízové ​​rezervy Bielorusku vystačia na dovoz tovaru a služieb z cudziny na 2,1 mesiaca. V októbri predstavovali 7,1 miliardy dolárov, z toho 4,32 miliardy dolárov predstavovali valuty. Ďalších 2,77 miliardy dolárov má štát k dispozícii vďaka úveru od Euroázijského fondu pre stabilizáciu a rozvoj. Podľa medzinárodných pravidiel by však Minsk mal mať v zásobe 10,38 miliardy, aby dokázal splácať dlhy.

Ani MMF ani Rusko pritom ďalšie pôžičky Bielorusku neplánujú, píše denník. Rozhodnutím Ruska navyše krajina v najbližších rokoch príde o príjmy z tranzitu ruskej ropy. Bielorusko by tak mohlo v najbližších rokoch prichádzať každý rok až o štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), povedal riaditeľ minského hospodárskeho inštitútu IPM Alexandr Čubrik.

Náhrada týchto strát pritom bude kľúčová pre blížiace sa obdobie, keď sa splátky vystupňujú na maximum, dodal.

Premiér Sjarhej Rumas podľa serveru upokojuje, že splátky štátneho dlhu v budúcom roku nepredstavujú osobitný problém, starosti ale budí zvyšovania nákladov na dlhovú službu štátu. „Každý siedmy rubeľ z výdavkov rozpočtu pôjde v budúcom roku na obsluhu dlhu,“ povedal šéf vlády.

325 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko