Saudi navrhujú znížiť ťažbu ropy, nevyhovujú im padajúce ceny

Na opätovné vybalansovanie trhu by producenti ropy mali znížiť ťažbu zhruba o 1 milión barelov denne (1 barel = 159 litrov). Uviedol to v pondelok minister ropného priemyslu Saudskej Arábie.

12.11.2018 10:51
debata (1)

„Technická analýza ukázala, že potrebujeme redukciu (ťažby) dosahujúcu 1 milión barelov denne, ak chceme dostať trh do rovnováhy,“ povedal Chálid al-Fálih na energetickej konferencii v Abú Zabí. Predtým uviedol, že Saudská Arábia zníži v decembri dodávky na svetové trhy o 0,5 milióna barelov/deň. Táto informácia sa už odrazila na trhoch s ropou, kde ceny komodity vzrástli zhruba o 2 %.

Podľa analytikov tak evidentne reaguje na vysoké zásoby na trhoch a výrazný pokles cien komodity v poslednom období.

V minulom mesiaci ceny ropy prudko klesali, čo bola reakcia na vysokú produkciu, najmä zo strany USA a Ruska. Ceny okrem toho nadol stlačila aj správa, že čo sa týka sankcií USA voči Iránu, Spojené štáty poskytnú dočasnú výnimku na nákup iránskej ropy pre osem štátov. Obmedzenie dodávok iránskej ropy na trhy tak nedosiahne taký rozsah, s akým sa pôvodne počítalo.

O ďalšom vývoji na trhu s ropou by mali ministri z členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenských krajín rokovať začiatkom decembra vo Viedni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #OPEC