Prímerie medzi USA a EÚ je krehké, clá na autá stále hrozia

Európska únia sa zatiaľ vyhla americkým clám na dovoz áut zo zahraničia, ale to môže trvať len do konca roka. Naznačil to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok v prejave v Berlíne. To je ďalší indikátor "krehkosti" transatlantického prímeria dosiahnutého v lete.

12.11.2018 16:54
debata (5)

Americký prezident Donald Trump sa v júli na stretnutí vo Washingtone dohodol s Junckerom na odklade nových ciel pre autá z EÚ, kým obe strany pracujú na znížení doterajších ciel a necolných prekážok v prípade priemyselných tovarov dodávaných medzi EÚ a USA. Podľa Junckera sa tak v lete podarilo dosiahnuť, že do konca roka nedôjde k novému obchodnému konfliktu, najmä pokiaľ ide o clá na autá.

Trumpova administratíva pohrozila zavedením 25 % ciel na autá z EÚ, keď minister obchodu Wilbur Ross dokončí vyšetrovanie tejto záležitosti. Dôvodom má byť národná bezpečnosť. Oznámenie o clách na autá z EÚ by tak mohlo prísť kedykoľvek pred začiatkom budúceho roka.

Komisia predpokladá, že by to viedlo k zníženiu dovozu európskych automobilov a automobilových dielov do USA na polovicu.

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová v piatok v tejto súvislosti uviedla, že Trumpova administratíva zatiaľ prejavila len malý záujem o dosiahnutie dohody o znížení ciel priemyselných produktov. USA sa totiž sústreďujú viac na rokovania o otvorení trhu, ktoré pokračujú, ako na znižovanie ciel, povedala novinárom v Bruseli.

Dodala, že EÚ je stále pripravená hľadať dohodu so Spojenými štátmi o znížení ciel na priemyselné tovary.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna