Stavebné sporenie začína tápať

Zlaté časy má, zdá sa, stavebné sporenie za sebou. Od januára by malo ísť podľa nových pravidiel z dielne rezortu ministra financií Petra Kažimíra. To výrazne okresalo nielen poskytovanie štátnej prémie, ale aj možnosť využiť nasporené peniaze na niečo iné ako nehnuteľnosť či stavebný materiál. Skončia totiž takzvaní priateľskí sporitelia. Dá sa teda očakávať, že ľudia, čo využívali stavebné sporenie len na sporenie a nevyužívali úver, od neho upustia.

13.11.2018 06:00
debata (20)

"Sprísnenie a úprava podmienok stavebného sporenia znížia jeho atraktivitu,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. Očakáva preto aj pokles záujmu o stavebné sporenie. Časť ľudí sa presunie k iným sporiacim produktom, ako je napríklad dlhodobé investovanie.

Výnimkou bude podľa Ovčarika hlavne sporenie pre deti. Po novom totiž dostanú prémiu od štátu len ľudia, čo nezarobia viac, ako je 1,3-násobok priemernej mzdy. Detské stavebné sporenie však po ostrej kritike ponechal Kažimír s prémiou. "Ľudia, ktorých príjem presahuje stanovenú hranicu pre získanie štátnej prémie, budú môcť uzavrieť zmluvu na svoje dieťa a získavať tak štátnu prémiu,“ hovorí Ovčarik.

Problém však je, že štátna prémia sa výrazne zníži. Ak sporiteľ v tomto roku dokázal uložiť na stavebnom sporení 500 eur, dostal od štátu stavebnú prémiu v sume 25 eur. Ak rovnaký objem peňazí usporí človek aj v roku 2019, výška stavebnej prémie bude už len 12,5 eura. Dôvodom je budúcoročné zníženie percenta slúžiaceho na výpočet výšky štátnej prémie z tohtoročných 5 na 2,5 percenta.

Zaujímavé môže napriek tomu zostať stavebné sporenie pre tých, čo plánujú investovať do kúpy bytu či domu. Stopercentné hypotéky sú totiž už minulosťou. "Banky budú stále viac ľudí tlačiť do toho, aby si našetrili pred čerpaním hypotéky aj vlastné prostriedky,“ hovorí Ovčarik. Práve cez stavebné sporenie si tak môžu ľudia dorovnávať chýbajúcu sumu na novú nehnuteľnosť.

"Pre mňa má stavebné sporenie stále zmysel, aj keď prémiu už nedostanem,“ hovorí Mária zo Stupavy. Spolu s manželom totiž začínajú stavať dom a plánujú využiť aj peniaze zo stavebného sporenia. Takže o využití takzvaného priateľského sporiteľa ani neuvažovala.

V úplne inej situácii je dôchodkyňa Alica z Modry, ktorá si opakovane uzatvárala stavebné sporenie na šesťročné obdobie. "Na budúci rok mi zmluva končí a peniaze plánujem vybrať. No novú zmluvu už neuzatvorím,“ hovorí. Rekonštruovať či kupovať novú nehnuteľnosť už totiž neplánuje.

Alena z Bratislavy sporí takto pre svoju dcéru. Či uzatvorí zmluvu aj na druhé dieťa, zatiaľ nevie. "Uvidím. Neviem, či je to stále také výhodné, ako keď sme uzatvárali zmluvu pre dcéru,“ hovorí.

Sporiteľne chcú zabojovať

Pokles počtu uzatvorených zmlúv v tomto roku priznáva Prvá stavebná sporiteľňa (PSS). Tá uzatvorila zvyčajne za rok výrazne viac ako stotisíc nových zmlúv, za trištvrte tohto roka ich bolo zatiaľ takmer 80-tisíc. V medziročnom porovnaní ide takmer o tretinové zníženie. Vlani uzatvorila PSS vyše 144-tisíc nových zmlúv v objeme takmer tri miliardy eur.

Hovorca PSS Radovan Slobodník za tým vidí aj tohtoročnú novelu zákona o stavebnom sporení. „Snažíme sa realizovať kroky, ktoré to eliminujú, pretože tento produkt má na slovenskom finančnom trhu naďalej zmysel,“ hovorí Slobodník. Sporiteľňa chce klientov získať aj produktovými novinkami.

Záujem o stavebné sporenie sa podľa hovorkyne Stavebnej sporiteľne ČSOB Anny Jamborovej drží približne na rovnakej úrovni ako pred zmenami zákona o stavebnom sporení. „Je však pravdepodobné, že k istému poklesu záujmu zo strany klienta príde,“ hovorí s tým, že skutočný dosah sa ukáže až časom.

Stavebné sporenie však aj po budúcoročných zmenách obstojí v porovnaní s bežnými sporiacimi produktmi, dodáva Jamborová. „Ak sa klient naučí pravidelne sporiť, bude pre neho jednoduchšie nielen získať hypotéku, ale aj byť pripravený na jej pravidelné splácanie,“ hovorí.

S rušením zmlúv nepočítajú vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni. Mierny pokles záujmu o nové zmluvy tu však zaznamenali. Stavebné sporenie má však stále viacero výhod prečo sa klientom oplatí, tvrdí riaditeľka úseku marketingu Wüstenrot stavebnej sporiteľne Zuzana Krenyitzká. „Pri súčasnom stave úrokových mier na finančnom trhu je zhodnotenie vkladov v stavebnej sporiteľni stále veľmi zaujímavé,“ hovorí. A to najmä pre tých, ktorí budú spĺňať podmienky na pridelenie štátnej prémie.

Okrem toho sporiteľ získava aspoň dvojročným sporením nárok na výhodný stavebný úver. „Klient má istotu, že mu poskytnutie úveru nebude zamietnuté,“ hovorí Krenyitzká. Pričom nezáleží na veku.

Detské sa drží, priateľskí sporitelia dobiehajú

Záujem o detské stavebné sporenie podľa Slobodníka pretrváva. „Novela zákona o stavebnom sporení účinná od Nového roka sa detských zmlúv nedotkne,“ hovorí. Za trištvrte roka 2018 uzatvorila PSS vyše osemtisíc nových zmlúv pre deti v celkovom objeme cieľových súm 134 miliónov eur.

Záujem o detské stavebné sporenie je aj v tomto roku na rovnakej úrovni ako vlani aj v Stavebnej sporiteľni ČSOB.

Podobne je to aj vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni. Tá k detským zmluvám pridáva aj balík poistenia navyše. „Súčasťou stavebného sporenia je úrazové poistenie dieťaťa až do 3 500 eur a poistenie zákonného zástupcu pre prípad úmrtia s dosporením pre dieťa, ktoré sa vzťahuje na celý cyklus stavebného sporenia,“ hovorí Krenyitzká.

Po novom si už nebudú môcť sporitelia svoje peniaze zo stavebného sporenia po šiestich rokoch len tak vybrať. Zmena sa však týka len nových zmlúv. Tí, čo si uzatvorili sporenie do konca tohto roka, budú môcť štatút priateľského sporiteľa ešte využiť.

„Súčasným priateľským sporiteľom, ktorí už majú zmluvy uzatvorené, respektíve ich uzatvoria do konca tohto roka, sa podmienky nemenia,“ hovorí Slobodník.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie