Z premianta chudák. Americký koncern General Electric je silne zadlžený

Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) zaťažuje príliš veľa dlhov. Aby ich znížil, musí urýchlene predať niektoré aktíva. Vyhlásil to v pondelok šéf firmy Larry Culp v rozhovore s televíziou CNBC. Akcie na jeho slová zareagovali prepadom o desať percent, potom stratu znížili a na konci obchodovania odpisovali takmer sedem percent.

13.11.2018 08:18
debata (7)

Culp, ktorý funkciu prevzal 1. októbra, konštatoval, že po viac ako ročnom poklese výnosov a zisku je elektrárenská divízia GE blízko stabilizácie. Divízia v treťom štvrťroku prerobila 631 miliónov dolárov a kvôli zníženiu hodnoty goodwillu (nehmotný majetok spoločnosti, napríklad renomé firmy) odpísala 22 miliárd dolárov. Vzhľadom na výsledky tejto sekcie konglomerát v kvartáli vykázal rekordnú čistú stratu 22,8 miliardy dolárov.

GE, kedysi najhodnotnejšie americká firma, má vysoký pomer dlhu k vlastnému kapitálu, koncom tretieho štvrťroku predstavoval 3,7 percenta a v porovnaní s priemerom odvetvia 0,77 percenta tak bol viac než štvornásobný.

Pred rokom ohlásil bývalý šéf spoločnosti John Flannery plán predaja aktív vo výške 20 miliárd dolárov, ale na mnohých obchodoch sa ešte pracuje a celkovo zatiaľ nepriniesli toľko prostriedkov, aby sa podnik dostal na úroveň spoločností svojho oboru. Najväčšou doterajšou transakciou spoločnosti GE bolo zlúčenie dopravné divízie s americkým výrobcom zariadení pre železničnú dopravu Wabtec. Hodnota transakcie je zhruba 11,1 miliardy dolárov.

Čo sa týka ďalších predajov, podľa Culpa existuje veľa možností, v hre je aj predaj „rodinného striebra“, ktorým je letecká divízia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #General Electric