Najdlhší prepad cien ropy za 34 rokov, pohonné hmoty zlacnejú aj na Slovensku

Minulý týždeň v piatok sa na finančných trhoch skončil najdlhší prepad cien ropy za posledných 34 rokov. V najbližších týždňoch preto zasiahne slovenské čerpacie stanice vlna zlacňovania pohonných hmôt. Nízke ceny ropy môžu ostať až do konca decembra a karty sa nanovo rozdajú už 6. decembra počas zasadnutia ropného kartelu OPEC.

13.11.2018 14:00
debata (17)

„Ceny pohonných hmôt na Slovensku vďaka oslabeniu ropy poklesnú. V najbližších dvoch týždňoch by mohlo prísť k zníženiu ceny o dva centy za liter. Benzín by mal zlacnieť viac ako nafta,“ povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Podľa údajov Štatistického úradu SR stojí priemerne liter benzínu Natural 95 1,39 eura a liter nafty 1,33 eura.

Cena čierneho zlata na svetových trhoch klesala od 26. októbra 2018 do 11. novembra 2018. Za ten čas cena jedného barelu americkej ropy WTI klesla zo 68 dolárov na 60,19 dolára. V rovnakom čase klesala aj cena európskej ropy Brent, ktorá sa znížila zo 77,62 dolára na 69,95 dolára. V prvej polovici októbra stál barel ropy ešte 86 dolárov. Vyššia cena európskej ropy je spôsobená vyššími prepravnými nákladmi, keďže väčšina v Európe spotrebovaného čierneho zlata sa dovezie buď z oblasti Arabského polostrova, alebo Ruska.

ropa, infografika

Rekordná ťažba ropy

Súčasný pokles cien je výsledkom stále rastúcej ťažby. Ak sa situácia nezmení, ropné vrty môžu už v najbližších týždňoch vytvoriť obrovské zásoby nepredanej ropy. Za neočakávaný prebytok čierneho zlata je zodpovedný americký prezident Donald Trump, ktorý v poslednej chvíli udelil výnimku na vývoz iránskej ropy. Čierne zlato aj naďalej môžu beztrestne nakupovať Čína, India, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan, Turecko, Grécko a Taliansko. Výnimka má platiť až pol roka.

Cena ropy klesá aj pre historicky najvyššiu ťažbu ropy zo strany Spojených štátov amerických, Ruska a kartelu OPEC. V auguste americkí ťažiari priemerne za jeden deň vyťažili 11,3 milióna barelov ropy, ruskí 11,2 milióna barelov a kartel OPEC až 32,9 milióna barelov. Vplyvné ťažiarske firmy sa totiž pripravovali posilniť svoje trhové pozície po tom, čo sa pre americké sankcie mala výrazne znížiť produkcia iránskej ropy.

Časť analytikov zároveň v roku 2019 očakáva spomalenie svetového hospodárskeho rastu, ktorý prinesie aj nižšiu spotrebu pohonných hmôt. Tu opäť zohráva hlavnú úlohu Trump, ktorý aktuálne rozpútal s Čínou najväčšiu obchodnú vojnu v histórií ľudstva. Jedným z prvých výsledkov je nečakaný prepad predaja osobných motorových vozidiel v najväčšej ekonomike Ázie.

Cenu ropy tlači nahor Saudská Arábia

Jeden z najväčších producentov roky na svete plánuje už v decembri znížiť dodávky ropy o pol milióna barelov za deň. O správnosti obmedzenia ťažby sa Saudská Arábia bude snažiť presvedčiť ostatných členov kartelu OPEC už 6. decembra 2018 počas stretnutia vo Viedni. „Technická analýza cien ropy ukazuje, že ak má byť trh s ropou aj v budúcom roku v rovnováhe, musí OPEC znížiť ťažbu ropy o jeden milión barelov ropy za deň,“ povedal podľa agentúry Reuters saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih. Podľa neho sa má ťažba znížiť oproti hodnotám dosiahnutým v októbri tohto roku a zatiaľ nie je isté, či nájde podporu ostatných arabských krajín.

V súčasnosti je totiž na historických maximách ťažba americkej aj ruskej ropy. Prípadné zníženie ťažby arabských krajín môžu dve svetové veľmoci využiť na posilnenie svojich pozícií na svetových trhoch. Hlavne Spojené štáty americké majú v najbližších rokoch záujem o vývoz ropy aj zemného plynu do štátov Európskej únie, hoci v minulosti sa zameriavali len na vlastný americký trh. V tejto situácii nebudú môcť Rusi veľmi znižovať vlastnú ťažbu, keďže uvoľnený priestor môže obsadiť práve ich hlavný konkurent Spojené štáty americké. Navyše Rusko nie je členom kartelu OPEC a nemusí rešpektovať jeho rozhodnutia. V minulosti sa Rusi s kartelom OPEC dohodli len vtedy, keď cena ropy klesla príliš nízko a v zaujme všetkých ťažiarov bolo naštartovať rast ceny čierneho zlata. Stalo sa tak napríklad začiatkom roka 2016, keď cena jedného barelu klesla takmer k úrovni 40 dolárov.

„Ak súčasné nadmerné dodávky ropy budú trvať len niekoľko mesiacov, trh sa dostane do rovnovážneho stavu už v lete budúceho roku,“ uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak. Ten zároveň upozornil, že prebytok ropy na trhu skončí okamžite po tom, čo Spojené štáty americké zrušia výnimku na vývoz iránskej ropy. Obmedzenie ťažby čierneho zlata Rusi podporia len vtedy, ak bude cena ropy aj naďalej klesať. Tiež sa ako pozorovatelia zúčastnia decembrového zasadnutia OPEC, kde sa na základe aktuálneho vývoja rozhodne o budúcej ťažby ropy vo svete.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #pohonné hmoty