VIDEO: Spomalenie Nemecka zatiaľ ustojíme, tvrdí analytička Glasová

Slovensko si môže rast okolo štyroch percent udržať aj na budúci rok, myslí si analytička Poštovej banky Jana Glasová. Prípadný pokles zahraničného exportu či spomalenie nemeckej ekonomiky podľa nej dokáže určitý čas kompenzovať domáca spotreba. Vrásky na čele môže Slovensku spôsobiť len výraznejšia eskalácia obchodnej vojny.

15.11.2018 08:00
debata (2)
Video

Hrubý domáci produkt Slovenska v treťom štvrťroku stúpol až o 4,6 %, čo ťahá hore našu ekonomiku?

Rast slovenskej ekonomiky v 3. kvartáli zrýchlil na 4,6 percenta medziročne, čo prekonalo naše aj trhové očakávania. Okrem toho došlo aj k revízii rastu za prvý polrok smerom nahor, v dôsledku čoho budeme upravovať aj našu prognózu pre tento rok smerom nahor. Rast našej ekonomiky by teda mal v tomto roku presiahnuť štyri percentá. Podrobnejšiu štruktúru HDP zatiaľ nepoznáme, bude zverejnená až začiatkom decembra, ale predpokladáme, že ťahúňom bola domáca spotreba a investičná aktivita. Výrazne sa pod zrýchľovanie nášho ekonomického rastu podpisuje rozširovanie výrobných kapacít a nábeh novej výroby v automobilkách.

Je takmer 5-percentný rast trvalo udržateľný, keď Nemecko už začalo spomaľovať?

Päť percentný rast je pomerne vysoký, ale nie je nemožné ho určitú dobu dosahovať. Ako som spomínala, pomôže nám k tomu hlavne domáca spotreba a investície. Výraznejšie spomalenie nemeckej ekonomiky by nám ale určite neprospelo a v konečnom dôsledku by našu ekonomiku určite pribrzdilo.

Prečo nemecká ekonomika klesla, nečaká niečo podobné aj slovenskú?

V EÚ aj v menovom bloku došlo v 3. kvartáli k miernemu spomaleniu ekonomického rastu. K výraznejšiemu spomaleniu došlo v prípade Nemecka, kde rast HDP dosiahol 1,2 percenta medziročne v 3. štvrťroku a medzikvartálne dokonca došlo k poklesu. Toto spomalenie však bolo očakávané. Podpísala sa pod to pravdepodobne obchodná vojna medzi USA a Čínou, ktorá dopadla aj na nemecký export a spôsobila jeho pokles. Na druhej strane ale investície aj vládne výdavky v Nemecku rástli. Pre Slovensko to nie je dobrou správou, keďže Nemecko je naším hlavným obchodným partnerom. Momentálne je ale silným ťahúňom nášho hospodárstva domáci dopyt a investície, takže krátkodobé alebo mierne „ochladenie“ nemeckej ekonomiky by nemuselo mať na nás výrazný dosah. Ale v prípade, ak bude dochádzať k eskalácii obchodnej vojny a k utlmovaniu medzinárodného obchodu, môže to výraznejšie znížiť rast v EÚ, a teda aj na Slovensku.

Kde sú vo svete hlavné globálne hrozby, ktoré by mohla pocítiť aj slovenská ekonomika?

Rast európskeho HDP bude závisieť od viacerých rizík v globálnej ekonomike. Medzi hlavné riziká pre svetovú ekonomiku patrí určite riziko obchodnej vojny, ktorá eskaluje medzi USA a Čínou, pričom niektoré obmedzenia vzájomného obchodu už boli zavedené do praxe. Tieto obmedzenia povedú k spomaleniu ekonomického rastu USA aj Číny, dosah na ekonomiku EÚ by však mal byť podľa Európskej komisie minimálny. V prípade eskalácie obchodnej vojny by sa však aj jej dosah na európsku ekonomiku zvýrazňoval. Medzi ďalšie významné riziká patrí aj zhoršenie finančnej stability na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré pramení z tamojšieho politického napätia.

Máme sa stále báť brexitu?

Prípadná „nedohoda“ medzi Londýnom a Bruselom v rámci príprav na brexit by mohla viesť k zhoršeniu vzájomného zahraničného obchodu. Nervozitu na finančné trhy aktuálne ale prináša aj „boj“ okolo talianskeho vládneho rozpočtu, keďže Brusel nesúhlasí s rozpočtovým deficitom 2,4 percenta HDP, ktorý si stanovila talianska vláda. Slovenská ekonomika by v tomto roku mala podľa EK dosiahnuť rast o 4 percentá a v budúcom roku o 4,1 percenta. Očakávania EK pre rast nášho hospodárstva považujeme za reálne.

Netreba sa teda zatiaľ obávať všetkých globálnych rizík?

Riziká, ktoré by mohli viesť k spomaleniu našej ekonomiky, spočívajú vo vývoji globálnej a predovšetkým európskej ekonomiky. Pretože Slovensko je exportne orientovanou krajinou, zhoršenie vývoja v krajinách našich hlavných obchodných partnerov by viedlo aj k spomaleniu našej ekonomiky. Aj v prípade spomalenia zahraničného obchodu by sme sa však mohli spoľahnúť na domácu spotrebu a investície, keďže to by mali byť hlavné ťahúne nášho ekonomického rastu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #ekonomický rast