Slovensko-maďarským plynovodom potečie plyn z Čierneho mora

Slovensko-maďarským plynovodom sa zrejme bude prepravovať plyn z Čierneho mora do Rakúska. Prevádzkovatelia prepravnej siete z Maďarska, Slovenska a Rakúska už uskutočnili procedúru pridelenia kapacity pre projekt HUSKAT.

15.11.2018 12:04
debata (17)

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, aukcia bola úspešná. „Ponúknuté prepravné kapacity z Maďarska na Slovensko boli v plnej miere zarezervované na obdobie siedmich rokov a čiastočne aj na ďalšie obdobie,“ informoval Eustream.

Celkový dopyt počas októbrového druhého kola predkladania ponúk presiahol úroveň 4,29 miliardy metrov kubických ročne v období od októbra 2022 do septembra 2029. Spoločnosti Magyar Gáz Tranzit Zrt., Eustream a Gas Connect Austria konštatovali, že projekt tak splnil ekonomický test.

„Projekt HUSKAT v nadväznosti na pozitívnu odozvu trhu bude pokračovať v súlade s pravidlami alternatívnej alokačnej procedúry prijatými podľa nariadenia Európskej komisie. V súlade s týmito pravidlami sa finálne potvrdenie rezervácií kapacít očakáva do konca marca 2019,“ konštatoval slovenský prepravca zemného plynu.

Ak sa rezervácia kapacít v objednaných množstvách budúci rok potvrdí, bude potrebné uskutočniť rôzne úpravy siete, predovšetkým na maďarskej strane. Kapacita plynovodu v smere Maďarsko-Slovensko totiž nie je v súčasnosti dostatočná. Slovensko-maďarský plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je zatiaľ k dispozícii prerušiteľná kapacita v objeme 1,8 miliardy metrov kubických ročne.

Slovensko-maďarský plynovod uviedli do komerčnej prevádzky v roku 2015. Jeho využitie doteraz bolo na minimálnej úrovni a doposiaľ slúžil skôr ako záloha na zvýšenie bezpečnosti dodávok. Význam plynovodu môže stúpnuť tiež po dokončení Prepojovacieho plynovodu Poľsko-Slovensko v roku 2022, v rámci takzvaného prioritného európskeho severojužného koridoru. Poľsko-slovenský plynovod je totiž zaujímavý aj tým, že sa cezeň bude môcť dostať na Slovensko a ďalších krajín strednej Európy LNG plyn zo severu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream