Ďalšie clá pre Čínu možno nebudú, naznačil Trump

Spojené štáty možno nebudú musieť uvaliť ďalšie clá na tovar z Číny. Uviedol to v piatok americký prezident Donald Trump.

17.11.2018 08:00
debata (2)

Obidve krajiny podľa neho ďalej pracujú na dohode, ktorá by viedla k odstráneniu vzájomných obchodných sporov, napísala agentúra Reuters.

Trump uviedol, že Čína sa usiluje o dohodu a zaslala zoznam opatrení, ktorá je pre vyriešenie obchodného konfliktu pripravená urobiť. Dodal však, že tento zoznam ešte nepovažuje za dostatočný, pretože na ňom chýba niekoľko významných vecí.

Washington už tento rok uvalil clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje 250 miliárd dolárov. Trump navyše opakovane pohrozil zavedením cla na všetky dovozy čínskeho tovaru do USA, ktorého hodnota v minulom roku predstavovala viac ako 500 miliárd dolárov.

Biely dom sa ps omocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Tieto clá sú aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Peking na americké clá reaguje odvetnými clami na dovoz z USA.

Trump už začiatkom novembra uviedol, že rokovania s Čínou „sa vyvíjajú dobre“. Potvrdil tiež, že sa chce stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny veľkých svetových ekonomík G20 v Argentíne koncom tohto mesiaca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna