Zostane dolár globálnou menou č. 1? Svet hľadá alternatívu

Silnejší dolár a vyššie sadzby Fedu spôsobili pokles rozvíjajúcich sa trhov v treťom štvrťroku. Americký dolár a americké úrokové sadzby však môžu rásť len do určitej úrovne. Ak americká mena neoslabí, môže to znamenať koniec vlády dolára ako globálnej meny. Uviedol to hlavný forex stratég Saxo Bank John Hardy.

18.11.2018 12:02
debata (146)

Po ťarchou silnejšieho dolára a vyšších sadzieb podľa neho v treťom kvartáli najviac utrpeli turecká líra a argentínske peso. Hlavným motorom tohto vývoja je pritom smerovanie amerického dolára.

„Prechádzame zo záverečnej fázy cyklu americkej monetárnej politiky k jej úplnému záveru. To všetko sa pritom deje rýchlejšie, než trh alebo Fed očakávali,“ upozornil Hardy.

V prípade, že nedôjde k oslabeniu americkej meny, môže podľa neho nastať fáza odmietania dlhov denominovaných v dolároch. „Bude to znamenať najprv koniec ‚hrôzovlády dolára‘ a potom intenzívne hľadanie alternatívy pre globálnu menu, čo sa už vlastne aj začalo,“ pripustil Hardy.

Pozícia dolára ako globálnej meny však podľa ekonomického analytika Tatra banky Tibora Lörincza nie je v krátkodobom alebo strednodobom horizonte ohrozená. Problémom globálnej meny totiž nie je len transakčná strana, teda v akej mene budú denominované obchody, ale aj skutočnosť, čo sa dá za danú menu kúpiť, spravidla dlhopisy a akcie.

„Globálna mena teda musí umožňovať aj voľný pohyb kapitálu, musí existovať rozvinutý finančný a kapitálový trh v danej mene a ekonomika musí byť relatívne veľká,“ podotkol Lörincz. Navyše, globálna mena má podľa neho prevažne reputačné výhody, pretože ide iba o úzus a pohodlnosť svetových investorov.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár