Transformáciu ťažby uhlia do roku 2023 predstaví vláda budúci týždeň

Transformáciu ťažby uhlia do roku 2023 predstaví vláda budúci týždeň. Uviedol to v pondelok v Bratislave na tlačovej konferencii v rámci Stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2018 šéf ministerstva hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

19.11.2018 16:03
debata

„Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu, s pánom (Richardom-pozn. TASR) Rašim (Smer-SD), pripravujeme materiál, ktorý bude znamenať, nazvem to, Akčný plán pre hornú Nitru, ktorý bude pojednávať aj o skrátení termínu ťažby uhlia v tzv. všeobecnom hospodárskom záujme z roku 2030 na rok 2023. S materiálom ideme do medzirezortného pripomienkového konania budúci týždeň,“ oznámil.

Rok 2023 podľa Žigu však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie. „My hovoríme o tom, že štát prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Pre bane to znamená to, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie,“ upozornil. Rok 2023 je podľa Žigu zároveň limitujúcim rokom pre modernizáciu uhoľnej Elektrárne Nováky (ENO), ktorá spaľuje dotované hornonitrianske uh­lie.

debata chyba
Viac na túto tému: #baníctvo