Francúzska vláda si želá dočasnú správu nad Renaultom

Francúzska vláda si želá, aby po zatknutí šéfa automobilky Renault-Nissan sa vedenia francúzskej časti koncernu ujala dočasná správa.

20.11.2018 10:51
debata

Odvolanie predsedu správnej rady Carlosa Ghosna, ktorý je v Japonsku zapletený do finančného škandálu, ale vláda zatiaľ nežiada. Povedal to v utorok francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

„Nemáme dôkazy,“ povedal minister rádiu FranceInfo. Ghosn, ktorý je šéfom aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi, avšak za tejto situácie „nie je v pozícii, aby mohol Renault viesť,“ dodal minister. Francúzsky štát vlastní v Renaulte 15-percentný podiel.

Renault má podiel 43,4 percenta v japonskej automobilke Nissan. Tento výrobca áut v pondelok oznámil, že Ghosna zadržali japonské úrady. Správna rada Nissanu vo štvrtok navrhne Ghosna odvolať a k rovnakému kroku sa chystá aj sesterská automobilka Mitsubishi. Už v utorok bude o postupe po Ghosnovom zatknutí rokovať predstavenstvo Renaultu.

Le Maire uviedol, že sa spojí s japonskou stranou a zopakoval, že partnerstvo Renaultu a Nissanu je v záujme ako Francúzska, tak aj Japonska. Dodal, že už požiadal o preverenie Ghosnových záležitostí francúzske daňové úrady a tie vraj žiadne nezrovnalosti nezistili.

Rodený Brazílčan Ghosn čelí obvineniu, že zneužíval firemné peniaze pre vlastné účely a podcenil osobné príjmy vo finančných výkazoch. V priebehu piatich rokov podľa doterajšieho zistenia kontrolných orgánov automobilky Nissan zatajil príjmy vo výške päť miliárd jenov.

Akcie Renaultu v pondelok oslabili o 8,4 percenta a v utorok dopoludnia strácali ďalšie viac ako štyri percentá, dostali sa pod 57 eur. Sú tak najnižšie zhruba za štyri roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #automobilky #Renault #Carlos Ghosn