Jadrová elektráreň Paks mešká, v Maďarsku môžu padať hlavy

V maďarských vládnych kruhoch sa vážne hovorí o možnej výmene ministra bez kresla zodpovedného za rozšírenie jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. Informoval o tom v utorok spravodajský server 24.hu.

20.11.2018 12:19
debata

Terajší minister Ján Süli, bývalý primátor Paksu a nominant menšej strany vládneho bloku – Kresťanskodemo­kratickej ľudovej strany (KDNP), prevzal túto funkciu v máji, kedy projekt rozšírenia mal už 22-mesačné meškanie.

Za meškanie síce on osobne nemôže, je však známe, že počas jeho pôsobenia verejné súťaže súvisiace s projektom boli neúspešné, prípadne boli zrušené, konštatoval server.

V polovici mája sa ešte ukazovala šanca na spustenie nových blokov v roku 2026, prípadne 2027, teraz sa však už hovorí o tom, že odovzdanie by mohlo byť posunuté až na rok 2032.

Bývalý vodca maďarských elektrární Magyar Villamos Művek (MVM) Imre Mártha adresoval Sülimu rozsiahly list, ktorý zverejnilo v utorok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság. V liste ministra vyzval, aby urobil rázne korekcie projektu, v opačnom prípade sa totiž výrazne predraží a bude spochybnená aj jeho opodstatnenosť.

Mártha upozornil na viaceré riziká dohody s Ruskom, ktorú nazval „ruským diktátom“. Rusi podľa jeho názoru nemajú riešenia pre splnenie štandardov Európskej únie a ani na získanie povolení Únie potrebných k realizácii projektu. „Vystúpime z EÚ, aby sme mohli bloky zapnúť?“ položil otázku bývalý šéf MVM.

Ľavicový denník Népszava 12. novembra pripomenul, že pri podpísaní maďarsko-ruskej medzištátnej dohody sa uvažovalo dokonca o roku 2023, ako o termíne spustenia prvého nového bloku. Tento termín sa však v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou postupne posunul až na roky 2026 – 2027.

Projekt majú financovať z 80 percent ruské štátne banky. Výstavba dvoch nových blokov sa má začať do konca októbra 2019. Prípravné investície sa majú začať ešte tento rok.

Ruský prezident Vladimir Putin na pracovnej návšteve v Budapešti vlani 2. februára povedal, že s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom venovali projektu výstavby dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Paksi mimoriadnu pozornosť. „Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest,“ podčiarkol vtedy Putin, s ktorým sa Orbán stretol opäť v Moskve 18. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paks #jadrová energetika