Štát požičia firme na výskum hĺbkového vŕtania pomocou plazmy

Vláda na utorkovej schôdzi súhlasila s poskytnutím návratnej finančnej výpomoci zo štátnych finančných aktív v sume 9,5 milióna eur akciovej spoločnosti GA Drilling na priemyselný výskum.

20.11.2018 13:05
debata (1)

Hlavným cieľom projektu je zakúpenie nevyhnutnej infraštruktúry pre zastrešenie testov plazmového zariadenia v prostredí vysokého tlaku, jeho následné odladenie, nákup veľmi presných kovoobrábacích strojov na výrobu konštrukčných dielov pre prototypy plazmového zariadenia určené do laboratórnych podmienok vrátane nevyhnutného simulačného softvéru a programov pre tvorbu 3D modelov a v neposlednom rade aj realizácia samotného priemyselného výskumu zariadenia. Infraštruktúra pre vysokotlakové testovanie je kritickým komponentom a nevyhnutnou podmienkou úspešného uzatvorenia etapy priemyselného výskumu.

Vďaka tejto infraštruktúre sa budú môcť testovať navrhnuté prototypy plazmového zariadenia najprv v laboratórnych podmienkach a následne po odladení zariadenia aj v podmienkach so simulovanými rozhraniami prepojenými na existujúce systémy. Otestovanie plazmového zariadenia vo vysokom tlaku je kľúčové z hľadiska overenia jeho funkcionality a navrhnutých parametrov v takých podmienkach, ktoré sú kontrolovateľné, ale zároveň sú veľmi blízko reálnym podmienkam.

Úspešné výsledky z experimentov budú zároveň dôležitým vstupom pre budúcich partnerov, ktorí po projekte umožnia vykonať etapu experimentálneho vývoja na platformách na mori, ako aj na pevnine. V rámci projektu sa plánuje aj nákup potrebného materiálu pre výrobu prototypov a ich konštrukčných dielov. V rámci projektu sa budú financovať aj mzdové výdavky na špičkových vedcov, strojných a simulačných inžinierov, technikov a operátorov experimentov, ktorí sa budú podieľať na etape priemyselného výskumu v rámci tohto projektu.

Čas splácania finančnej pomoci je 10 rokov, odklad splátok je na 4 roky, úroková sadzba 1,00 % p. a. Pohľadávka štátu bude zabezpečená záložným právom na majetok spoločnosti GA Drilling, a. s., v hodnote 11,33 milióna eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda a výskum #GA Drilling