EÚ sa dohodla na pravidlách kontroly investícií

Európska únia sa v utorok dohodla na pravidlách pre ďalekosiahly systém koordinácie kontroly zahraničných investícií v Európe, najmä z Číny. Cieľom je ukončiť to, čo jeden z vyjednávačov nazval "európsku naivitou", napísala agentúra Reuters.

20.11.2018 17:17
debata (3)

Po piatich mesiacoch rokovaní dohodu uzavreli predstavitelia Európskeho parlamentu a 28 členských štátov EÚ na stretnutí s Európskou komisiou.

Podľa plánu, ktorý reaguje na prudký nárast čínskych investícií, bude Európska komisia preverovať zahraničné investície v rozhodujúcich sektoroch, aby ochránila strategické záujmy Európy v niektorých technologických oblastiach.

„Bude to znamenať koniec európskej naivity,“ povedal pred rokovaním Franck Proust, ktorý viedol parlamentné tím. „Všetky svetové mocnosti – Spojené štáty, Japonsko, Čína – majú spôsob skríningu. Iba Európa nie,“ dodal.

Návrh, za ktorým je Francúzsko, Nemecko a bývalá talianska vláda, ale musí na rokovaní 5. decembra podporiť 28 členských krajín únie a vzhľadom k opozícii niekoľkých krajín, vrátane Cypru, Grécka, Luxemburska, Malty a Portugalska, nie je podpora plánu vôbec istá.

Poslanci Európskeho parlamentu požadovali prísnejšiu kontrolu než pôvodne navrhovala komisia, a to povinnosť komisie preverovať obchody a spoluprácu členských krajín. Parlamentný obchodný výbor bude o kompromisnom návrhu hlasovať 10. decembra, na stôl celého parlamentu sa potom dostane vo februári alebo marci.

Systém nevyžaduje, aby jednotlivé krajiny vykonávali skríning. V súčasnej dobe systém funguje v 13 krajinách. Všetky štáty budú musieť každý rok predkladať správy Európskej komisii. Konečné rozhodnutie o investícii bude v rukách tej ktorej členskej krajiny, a nie Európskej komisie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície