Akciové trhy schytali ťažké rany, v Európe aj USA

Európske akcie počas utorkového obchodovania výrazne oslabovali, a to najmä pre bankové spoločnosti a technologické podniky. Hlavný index nemeckých akcií DAX sa prepadol na najnižšiu úroveň od konca roka 2016, citeľné straty utrpeli aj ďalšie popredné európske burzy.

21.11.2018 08:23
debata (3)

DAX uzavrel obchodovanie s poklesom o 1,58 percenta na 11 066,41 bodu. Podľa agentúry DPA ho stiahli dolu obavy týkajúce sa svetovej ekonomiky a talianskeho rozpočtu spolu s prepadom na akciových trhoch v Spojených štátoch. „Dôvera investorov mizne,“ komentoval situáciu na akciovom trhu analytik David Madden zo spoločnosti CMC Markets.

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 1,14 percenta na 351,06 bodu a dostal sa na najnižšiu úroveň za viac ako tri týždne. Akcie európskych bánk zažili najhorší deň za takmer šesť týždňov a akcie európskeho technologického sektoru sa prepadli najnižšie od konca marca, napísala agentúra Reuters.

Takmer päťpercentný pokles v utorok utrpeli akcie najväčšej nemeckej bankovej spoločnosti Deutsche Bank. Reagovali tak na správy o údajnom podiele podniku na škandále s praním špinavých peňazí v dánskej spoločnosti Danske Bank.

Pod tlakom zostali aj akcie francúzskej automobilky Renault, ktorej šéf Carlos Ghosn bol v pondelok zadržaný v Japonsku. Ghosn čelí obvineniam, že zneužíval firemné peniaze pre vlastné účely a podcenil osobné príjmy vo finančných výkazoch.

Americké akcie stiahol maloobchod a energetika

Akcie na americkej burze v utorok opäť stratili, index S&P 500 sa dotkol najnižšej úrovne za tri týždne. Trh ťahal dolu najmä maloobchod a energetický sektor, ktorého akcie sú pod vplyvom klesajúcich cien ropy.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, v utorok odpísal 2,21 percenta a obchodovanie uzavrel na 24 465,64 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,82 percenta na 2641,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stratil 1,7 percenta a skončil na 6908,82 bodu.

Akcie maloobchodnej spoločnosti Target sa prepadli o viac ako desať percent, pretože jej výsledky za tretí štvrťrok nedosiahli očakávania analytikov. Prognózou tohtoročného zisku sklamal prevádzkovateľ obchodných domov Kohl's Corp a jeho akcie stratili takmer desať percent. Zlé správy z maloobchodného sektora pred vianočnou sezónou vyústili do zvýšeného tlaku na ich predaj. Čiastkový index S&P 500 maloobchodného sektora stratil 2,3 percenta.

V obavách zo spomalenia dopytu po telefónoch Applu akcie firmy spadli o takmer štyri percentá a sú na najnižšej úrovni od začiatku mája. Technologický index Nasdaq klesol na sedemmesačné minimum, je o 14,6 percenta pod rekordom z konca augusta.

Dolár spevňoval, rovnako ako ostatné takzvané bezpečné meny, ako je japonský jen a švajčiarsky frank. Pomáhajú im výpredaje na akciových trhoch a obavy investorov zo spomalenia globálneho hospodárskeho rastu. Americká mena v utorok zaznamenala najväčší denný percentuálny zisk za dva týždne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy