Železiarne Podbrezová stavili na Rómov

Niektoré domáce firmy sa namiesto dovozu cudzincov rozhodli dať šancu v práci aj dlhodobo nezamestnaným slovenským Rómom. Deje sa tak v čase, keď v domácej ekonomike firmy dlhodobo nevedia obsadiť viac ako 80-tisíc pracovných miest.

21.11.2018 13:25
pracovna navsteva eurokomisara Antonio Tajani v... Foto: ,
Železiarne Podbrezová dajú v novom roku prácu aj 50 dlhodobo nezamestnaným Rómom.
debata
Vláda podporuje, aby sa zamestnávali dlhodobo nezamestnaní, a zároveň sa aktuálne rozhodla umožniť aj personálnym agentúram dovážať cudzincov z krajín nachádzajúcich sa mimo Európskej únie. Z úradov práce môže aj v časoch rekordne nízkej nezamestnanosti nastúpiť do práce viac ako 143-tisíc ľudí.

„V zamestnávaní Rómov vidíme potenciál. Ide o domácu pracovnú silu, ktorá môže riešiť potreby slovenského priemyslu. Štát ušetrí prostriedky na dávky a rekvalifikáciu, navyše má táto myšlienka aj spoločenský rozmer,“ povedal Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. Aktuálne pilotný projekt zamestnania 50 dlhodobo nezamestnaných Rómov rozbiehajú Železiarne Podbrezová. „Pri správnom prístupe vidíme v zamestnávaní Rómov veľký potenciál. Dávajme ťažko zarobené peniaze radšej našim občanom, ako občanom tretích krajín, ktorí prídu a odídu. Naši občania sú tu a tu zostanú,“ povedal Vladimír Soták, generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová.

Za posledné dva roky si na domácom trhu našlo prácu 27-tisíc nezamestnaných, ktorí mali ukončené len základné vzdelanie, a väčšinu z nich tvorili práve Rómovia. „Ukazuje sa, že pri správnom prístupe firiem vedia pracovné návyky získať aj problémové skupiny obyvateľstva. Napríklad pri Rómoch sa osvedčilo ak má ich pracovnú dochádzku na starosti človek z ich komunity, ktorý má medzi nimi prirodzený rešpekt, ľudovo označovaný ako vajda,“ povedal minister práce Ján Richter. Ním vedené ministerstvo na pilotný projekt realizovaný v Železiarňach Podbrezová vyčlenilo 420-tisíc eur.

V hutníckej fabrike aktuálne nastupuje na 3-mesačné školenie 50 Rómov. „Samotní uchádzači budú vybraní v spolupráci s Ústredím práce a školenie plne hradí zamestnávateľ. Po nástupe do práce polovicu mzdových nákladov zaplatí štát a polovicu Železiarne Podbrezová,“ priblížil Generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič. Platy nových robotníkov budú vo výške 872 eur v hrubom, čo je ďaleko nad úrovňou minimálnej mzdy, ktorá je aktuálne 480 eur za mesiac. „Naším cieľom je naozaj ukázať rómskym občanom výhody trvalého zamestnania. Preto im pomôžeme dohodnúť splátkový kalendár u exekútorov a k dispozícií im budú aj psychológovia,“ dodal Valentovič. Celkovo na Slovensku žije až 400-tisíc Rómov a ich plné začlenenie do pracovného pomeru môže dlhodobo vyriešiť problém s nedostatkom pracovnej sily na Slovensku.

Výberové konanie do Železiarní Podbrezová prebehne 4. decembra a zúčastní sa na ňom až 500 Rómov. Z nich v spolupráci so štyrmi rómskymi vajdami vyberú 50 najlepších. Tí sa za tri mesiace naučia pracovať na rôznych pracovných pozíciách ako lisovač rúrkových redukcií, kontrolór či balič. Samotní vajdovia budú v hutníckej fabrike pracovať na dohodu. Železiarne Podbrezová sa zároveň zaviazali, že nové pracovné miesta udržia minimálne najbližších 15 mesiacov. Na Slovensku je aktuálne priemerná nezamestnanosť na úrovni 5,23 percenta, čo je najnižšia úroveň v histórii samostatnej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #trh práce #dlhodobo nezamestnaní #Železiarne Podbrezová