Vláda je pripravená podporiť investície Kie do robotizácie

Vláda Slovenskej republiky je pripravená podporiť investície spoločnosti Kia Motors Slovakia v oblasti priemyslu 4.0 a áut s alternatívnymi pohonmi. Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) to povedal v stredu po stretnutí s prezidentom a výkonným riaditeľom Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kimom na pôde závodu v Tepličke nad Váhom.

21.11.2018 14:03
debata (5)

Spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí podľa ministra hospodárstva aj s jej dodávateľskou sieťou k pilierom slovenskej ekonomiky a je dôležitým zamestnávateľom. „Vláda oceňuje prínos tejto významnej investície a je pripravená diskutovať o podpore jej ďalšieho pôsobenia, vrátane investície do rozvoja, pridanej hodnoty a zvyšovania konkurencieschop­nosti oproti zahraničiu,“ povedal Žiga.

Dae-Sik Kim ocenil možnosť osobne diskutovať s ministrom hospodárstva o súčasnom stave spoločnosti Kia Motors Slovakia. „Tento rok sme do výroby zaviedli tri nové karosárske verzie modelu Kia Ceed, aby sme zabezpečili svoju konkurencieschop­nosť v Európe. Rovnako sme sa zhovárali aj o výzvach, ktorým v súčasnosti na Slovensku čelí automobilový priemysel, o technológiách budúcnosti, alternatívnych pohonoch, ako aj automatizácii a robotizácii výroby,“ uviedol.

Kia Motors Slovakia pokračuje v tomto roku aj v investičných aktivitách a plánuje celkovo preinvestovať takmer 200 miliónov eur. „Okrem investícií, spojených so spustením výroby nových modelov, otvorila v auguste vlastné zdravotné stredisko priamo v areáli závodu. Zamestnanci naplno využívajú moderné zariadenia na prevenciu chorôb z povolania. V investíciách plánujeme pokračovať aj v roku 2019 a rozvíjať tak svoje aktivity na Slovensku a v Európe,“ doplnil hovorca automobilky Jozef Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,1 milióna vozidiel a vyše 4,7 milióna motorov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Kia Motors Slovakia