Pellegrini odporúča dať Talianom pri rozpočte ešte čas

Rozhodnutie Európskej komisie, ktorá urobila prvý krok k disciplinárnemu potrestaniu Talianska za jeho budúcoročný rozpočet, považuje slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) za predčasné.

22.11.2018 08:55
debata

Súhlasí však, že krajinám eurózony treba vyslať signál, aby dodržiavali pravidlá. O probléme hovoril v stredu v Ríme aj s talianskym premiérom Giuseppem Contem, ktorý ho informoval o snahe naštartovať cez výdavky hospodársky rast.

„Ekonomická logika hovorí, ja jej celkom dobre rozumiem, že ak chcete podporiť rast, tak musíte ho nejakým spôsobom investičnými výdavkami podporiť a tu sa dostáva do protikladu s tými našimi pravidlami, ktoré nie sú veľmi flexibilné, a ktoré dokonca pôsobia procyklicky. Dokonca tá snaha škrtať rozpočty, vám v zložitých časoch ešte znásobuje negatívny dopad,“ povedal Pellegrini.

Pre Slovensko je podľa jeho slov dôležité, aby sa nenarušila dôvera v eurozónu a Taliansko malo naďalej bezproblémové financovanie svojho dlhu. „Na druhej strane, rešpektujem, ze pán premiér Conte spolu s kolegami chce ešte intenzívne hovoriť s Komisiou, chce im dovysvetliť niektoré záležitosti a požiadal ešte o nejaký čas, aby sme neprijímali unáhlené rozhodnutie, už napríklad na decembrovom samite,“ skonštatoval.

Pellegrini nie je prívrženec okamžitých sankcií, ktoré by podľa neho Taliansku ešte viac ublížili. „Ale tak ako Slovensko si plní svoje domáce úlohy, musíme vyžadovať od všetkých členských krajín, aby pravidlá dodržiavali, lebo potom bude z toho trhací kalendár,“ doplnil. Ako však poznamenal, v prípade Talianska nejde o nový problém, považuje ho za špecifickú krajinu, ku ktorej tak treba aj pristupovať. Je presvedčený, že sa nedá jednostranne použiť nejaké pravidlo a okamžite sa vyhlási niečo za neakceptovateľné a hrozí sa sankciami.

EK urobila v stredu (21.11.) prvý krok k disciplinárnemu potrestaniu Talianska za jeho expanzívny rozpočet na rok 2019. Komisia uviedla, že krajina neplní kritériá Európskej únie (EÚ) týkajúce sa znižovania dlhu. Preto spustí konanie pre nadmerný deficit, ktoré môže vyústiť až do pokuty pre Rím. Talianska vláda plánuje v roku 2019 zvýšiť rozpočtový deficit na 2,4 % hrubého domáceho produktu. Členské štáty EÚ majú teraz dva týždne, aby sa vyjadrili k oprávnenosti začatia procedúry pre nadmerný deficit proti Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Peter Pellegrini