Hazard dostane nové mantinely

Nové pravidlá o hazarde sa idú v poslednej chvíli meniť v parlamente. Finančný výbor odobril návrh zákona o hazardných hrách s viacerými zmenami. Tie sa majú týkať rozšírenia okruhu vylúčených osôb o neplatičov výživného na dieťa či sprísnenie podmienok na prevádzkovanie hazardných hier.

22.11.2018 12:00
hazard, výherné auomaty, herňa Foto:
Zákaz výherných zariadení a úplný zákaz hazardu spôsobil, že na Slovensku pribudli takzvané čierne herne.
debata (2)

Taktiež sa majú zadefinovať konkrétne podmienky prístupu záchranných zložiek do objektu poskytujúceho hazardné hry. Zvýšiť by sa mohla aj ochrana hráčov. Najzásadnejšie zmeny návrhu zákona sú zamerané na online hazardné hry, kam sa presúva čoraz viac hráčov. K ďalšiemu zefektívneniu dozoru nad hazardom má viesť vytvorenie špecializovanej inštitúcie, ktorej výhradnou úlohou bude regulácia v oblasti hazardných hier.

Novelou zákona sa má vytvoriť nová štruktúra licencií. Po získaní licencie sa budú na každého prevádzkovateľa vzťahovať prísne pravidlá. Prevádzkovateľom hazardných hier sa majú sprístupniť licencie na online stávkové hry a na internetové herne a kasína. Prevádzky, ktoré zatiaľ nemali licenciu, budú platiť odvody. Naďalej bude prebiehať blokácia nelicencovaných webov a má dôjsť aj k zvýšeniu minimálneho počtu prístrojov v jednej prevádzke na 15 kusov.

„Novelu považujeme za ďalší krok k postupnej likvidácii kamenných prevádzok a presunu hráčov do online prostredia. Vylúčené osoby z hrania podľa našich skúseností minú tieto peniaze iným spôsobom alebo na inú závislosť. Z tohto pohľadu si nemyslíme, že sa akokoľvek zlepší životná situácia ich rodín. Samozrejme však túto zmenu rešpektujeme,“ povedala Dominika Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier (AZAH).

Registrácia vylúčených osôb, ktoré nemôžu hrať hazardné hry, sa na Slovensku zaviedla ešte v minulom roku. „Považujem to za ochranu hráča, zabráni sa tomu, aby sa z neho stal patologický hráč, a je to aj ochrana maloletých osôb,“ povedal predseda finančného výboru Ladislav Kamenický, ktorý predložil pozmeňujúci návrh. Výbor odobril aj pozmeňujúci návrh, ktorý sa venuje zakázaným telefónnym číslam a ponukám. Telekomunikační operátori budú musieť tieto telefónne čísla a ponuky blokovať.

Zmien však má byť ešte viac, štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc avizoval, že predtým, než príde návrh zákona do pléna parlamentu, pripravené budú ďalšie zmeny. Doterajšie sprísnenie prevádzkovania hazardu pritom podľa Kuruca prinieslo výsledky. „Znížil sa počet prevádzok o viac ako 60 %, ide o výrazný pokles,“ skonštatoval na finančnom výbore Kuruc.

Podľa prieskumu agentúry Polis z minulého roku 85 percent opýtaných nikdy nenavštívilo herňu. „Samotní hráči v herniach ešte automaticky neznamenajú závislých, tak ako návštevníci barov neznamenajú automaticky alkoholikov,“ upozorňuje Lukáčová. Zároveň dodala, že čísla nie sú až také znepokojujúce. „Na Slovensku sa v roku 2017 liečilo presne 319 patologických hráčov, čo je o 34 liečených osôb menej ako v roku 2015. Celkovo považujeme otázku hazardu za marginálny problém spoločnosti, ktorému sa venuje neprimeraná a umelo nafúknutá pozornosť,“ dodala.

Aliancia za čistú hru – Clarify víta tvrdé zásahy štátu proti nelegálnemu hazardu. Po tom, čo colníci Kriminálneho úradu Finančnej správy vykonali zásah v 100 prevádzkach po celom Slovensku, sa zástupca Aliancie Tomáš Szmrecsányi vyjadril, že boj proti nelegálnemu hazardu je nevyhnutný. Je však rozdiel medzi regulovaným hazardom a hazardom, ktorý ide mimo zákona. Zákaz výherných zariadení a úplný zákaz hazardu spôsobili, že na Slovensku pribudli takzvané čierne herne. Zákaz dostali aj kvízomaty.

K ďalšiemu zefektívneniu dozoru nad hazardom povedie vytvorenie špecializovanej inštitúcie, ktorej výhradnou kompetenciou bude regulácia v oblasti hazardných hier. Náklady na fungovanie inštitúcie návrh zákona prenáša z pliec daňových poplatníkov na prevádzkovateľov hazardných hier. Ministerstvo okrem toho navrhuje, aby boli všetky technické zariadenia využívané na prevádzkovanie hazardných hier pripojené na server prevádzkovateľa, čo umožní ich efektívnejšiu kontrolu, keďže k týmto dátam bude mať prístup aj štátny dozor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #parlamentný finančný výbor #AZAH