Pre batérie elektromobilov by sa mala spojiť celá Európa

Francúzsko vo štvrtok vyzvalo európskych výrobcov batérií a automobilov, aby vytvorili konzorcium schopné uspokojiť rastúci dopyt po elektrických vozidlách a konkurovať dominantným ázijským výrobcom.

22.11.2018 19:30
debata (5)

„Toto (konzorcium) musí byť na európskej úrovni, pretože samotný francúzsky trh nestačí,“ povedal minister pre energetiku Francois de Rugy po stretnutí vlády.

Európa s podporou Európskej komisie sa usiluje o vytvorenie životaschopného sektora priemyselných batérií, pretože výrobcovia automobilov v bloku sú väčšinou závislí od ázijských dodávateľov.

Na otázku, či existuje možnosť dohody medzi výrobcami automobilov a výrobcami batérií, ako je francúzska energetická spoločnosť Total prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Saft, de Rugy povedal: „Dúfame, že uvidíme určitý pokrok začiatkom budúceho roka.“

„Podporujeme vytvorenie európskeho sektora batérií. Spolupracujeme s priemyslom, najmä vo Francúzsku, aby sme takýto sektor vybudovali,“ dodal de Rugy.

V uplynulých mesiacoch bolo oznámených niekoľko projektov na vybudovanie tovární na batérie v Európe a minulý týždeň nemecká vláda vyhlásila, že vyčlenila približne miliardu eur na podporu výroby batériových článkov.

Berlín chce, aby sa do roku 2030 vyrábalo 30 % batérií pre európsky trh v Nemecku a v Európe.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky #batérie