Junckerov plán pomohol vytvoriť státisíce pracovných miest

Takzvaný Junckerov plán rozvoja investícií v Európe už podľa odhadov podporil vznik viac ako 750 000 pracovných miest a zvýšil hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie o 0,6 percenta. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia.

23.11.2018 07:00
debata (14)

Dodala, že plán už aktivoval investície za 360 miliárd eur. Dve tretiny z nich pritom pochádzajú zo súkromných zdrojov. Komisia tiež vyzvala na zefektívnenie jednotného trhu, ktorý je podľa nej nástrojom, ako môže kontinent posilniť svoje postavenie vo svete.

Šéf komisie Jean-Claude Juncker investičný plán predložil v roku 2014 s cieľom podporiť investície a nasmerovať Európu k hospodárskemu oživeniu. Do roku 2020 by mal plán podľa komisie celkovo podporiť vznik 1,4 milióna pracovných miest a zvýšiť HDP Európskej únie o 1,4 percenta.

„Investičný plán znamenal skutočný prielom. Po štyroch rokoch fungovania priniesol tento nový a jedinečný prístup, ako zmobilizovať súkromné ​​investície na projekty verejného záujmu, nášmu hospodárstvu finančné prostriedky vo výške 360 ​​miliárd eur,“ uviedol podpredseda komisie zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschop­nosť Jyrki Katainen.

Junckerov plán už v júli prekonal svoj pôvodný cieľ, ktorým bolo aktivovať investície za 315 miliárd eur. „Okrem toho sme pomohli naštartovať inovatívne projekty a celkovo v Európe zlepšili investičné prostredie,“ upozornil Katainen. „V budúcom dlhodobom rozpočte EÚ chceme tento trend udržať a zabezpečiť, aby sa model investičného plánu stal novým európskym štandardom pre investičnú pomoc,“ dodal.

Katainen hovoril aj o jednotnom trhu a o tom, v akej kondícii sa podľa komisie nachádza. „Šesť mesiacov pred voľbami do Európskeho parlamentu nie je od veci Európanom pripomenúť, že jednotný trh zlepšuje náš každodenný život a poskytuje našim podnikom jedinečnú možnosť inovovať a rozširovať svoje činnosti cez hranice,“ povedal eurokomisár.

„Jednotný trh znamená slobodu, príležitosti a prosperitu. Ale aby sa mohli ľudia, služby, produkty a kapitál voľne fyzicky alebo on-line pohybovať, musíme všetci dodržiavať spoločne dohodnuté pravidlá. Potrebujeme účinné a dôsledné presadzovanie pravidiel,“ dodala jeho kolegyňa, eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bienkowski.

Komisia upozornila na tri hlavné oblasti, v ktorých potrebuje oblasť jednotného trhu posilniť: okrem iného zdôraznila nutnosť, aby krajiny skutočne zabezpečili dodržiavanie dohodnutých pravidiel.

Oznámenie komisie kritizovala Hospodárska komora Českej republiky, podľa ktorej komisia nepredstavila žiadnu víziu, len opísala súčasný stav.

„Hoci je jednotný trh pre české firmy bez diskusie najväčším prínosom nášho členstva v EÚ, chýba oznámeniu sebakritika a je len pozitívnou vizitkou Komisie. Neberie do úvahy prípady, keď európska legislatíva vedie k obmedzovaniu konkurencieschop­nosti EÚ,“ uviedol prezident Hospodárskej komory Vladimír Dlouhý. Podľa neho problém predstavujú napríklad príliš ambiciózne plány v oblasti ochrany životného prostredia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Junckerov plán