Nová daň už dvíha ceny poistiek

Tiež vás zaskočil nový rozpis poistky? Tí čo ho ešte nedostali, s ním môžu rátať čoskoro. Pripraviť sa môžu na sumu vyššiu presne o osem percent. Niektoré poisťovne už totiž začali rozposielať svojim klientom zvýšené poistné sumy. Dôvodia novou daňou, ktorá sa má platiť vo výške osem percent zo všetkých neživotných poistiek už od budúceho roka. Informovať o prípadnej zmene musia dva mesiace vopred a od budúceho roka desať týždňov pred výročím uzatvorenia poistky.

23.11.2018 12:00
úraz, inalid, vozíček, zdravotné poistenie Foto:
Zdraženiu poistky sa dá vyhnúť zrušením starej poistky a uzatvorením novej.
debata (76)

Vyššia suma na poistky už prišla aj Marte z Bratislavy. "Dostala som nové sumy na auto, úrazovku aj životnú poistku,“ hovorí. Úrazovú poistku jej zvýšili o rovných osem percent, na 14,75 eura. Rovnako išlo hore aj životné poistenie, na 165 eur ročne. Poistku za auto aj úrazovú Marta napriek zvýšeniu zaplatí. No životné poistenie sa rozhodla zmeniť, hoci nie tak úplne pre zdraženie. "Berieme si s manželom hypotéku, takže chceme životnú poistku zvýšiť,“ hovorí.

Iveta z Bratislavy pre zvýšenie sadzby poistky úplne zmenila, hoci zostala v tej istej poisťovni. "Chceli od nás 98,40 eura. Nakoniec sme tam išli, zrušili poistku uzatvorili novú na 78,40 eura,“ hovorí. Platbu za poistku si tak Iveta znížila o 20 eur.

Podobne to spravil aj Miroslav z Bratislavy. "Novým klientom túto 8-percentnú prirážku ešte nedávali, tak som poistku zrušil a zriadil nanovo,“ hovorí. Poistku bytu kvôli hypotéke mu poisťovňa zatiaľ nezvýšila.

"Dôvodom na uvedenie výšky dane na predpise poistného je skutočnosť, že daň z poistenia bola zavedená na už existujúce poistné zmluvy neživotného poistenia, ktoré mali poistné stanovené v minulosti, a kde daň z poistenia nebola započítaná,“ hovorí generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žiaková.

Nemožno však hovoriť o paušálnom zvyšovaní cien poistného o osem percent, tvrdí Žiaková. Pripúšťa, že klienti sa po liste od poisťovne so zvýšenou poistkou môžu poobzerať inde. A hľadať lacnejší produkt. "V poistení však platí, že podstatná je kvalita poistného krytia, hodnovernosť poisťovne a nie cena,“ hovorí Žiaková.

Osem percent hore? Ako kde

Nová daň má dosah aj na už existujúce zmluvy, kde sa s ňou nepočítalo. "Každá nová daň alebo odvod je náklad, ktorý musí byť v cenotvorbe produktu zohľadnený. Klientov budeme informovať, že daň je zahrnutá v cene poistného,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. V zmluvách uzatvorených od januára minulého roka je už nová daň zohľadnená vo forme 8-percentného odvodu, dodáva.

„Nová daň bude mať na ceny produktov významný vplyv a dotkne sa všetkých produktov neživotného poistenia okrem povinného zmluvného poistenia (PZP), kde zostáva osobitný odvod,“ priznáva hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová. V zmluvách uzatvorených pred rokom 2017 nie je poistná daň nakalkulovaná. Novú sumu už dostali ľudia s výročným dňom v januári, februárovým prídu v najbližších dňoch.

Poistné musí totiž podľa Lipšicovej reflektovať poistené riziko, akvizičné náklady, náklady na správu poistenia a primeranú ziskovú maržu. Ziskovosť neživotných poisťovní sa podľa nej obvykle pohybuje iba na úrovni 4 až 5 percent.

„Zvýšenie, respektíve zníženie cien závisí aj od poistných produktov a prístup jednotlivých poisťovní sa môže líšiť,“ vysvetľuje hovorkyňa Groupama poisťovne Martina Cvachová. Závisieť tak bude hlavne od rentability tej-ktorej poisťovne.

Daň sa dotkne všetkých zmlúv Generali poisťovne, výnimku má PZP a zmluvy, ktorých predmet poistenia je v zahraničí. "Museli sme pristúpiť k prehodnoteniu cien v neživotnom poistení, aby sme aj po zaplatení 8-percentnej dane spĺňali prísne požiadavky zákona o poisťovníctve,“ vysvetľuje hovorkyňa Generali Poisťovne Katarína Kukurová.

Nové sumy zasiela svojim klientom, ktorí majú výročný termín svojej poistnej zmluvy, Allianz – Slovenská poisťovňa. Nie všetkých však čaká osempercentné navýšenie. "Výšku predpísaného poistného určujeme na základe aktuálneho rizikového profilu klienta, respektíve jeho škodovosti počas predchádzajúceho poistného obdobia,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianzu Helena Kanderková. Zmeny chystá aj poisťovňa Basler. "Hodnota kalkulovaného poistného za jednotlivé poistné produkty nezdražela, ale bude naviac zvýšené o novozavedenú daň z poistenia,“ hovorí Michaela Holubová za poisťovňu Basler.

Dlhý príbeh nechcenej dane

Zákon o poistnej dani z dielne rezortu ministra financií Petra Kažimíra vyvolal vlnu nevôle už pri svojom vzniku. Pôvodne mal zákon platiť už od októbra tohto roka. Týkať sa mal pritom aj životného poistenia, líšiť sa mali len sadzby za jednotlivé poistky.

Do pripomienkového konania prišlo 248 pripomienok, polovica bola pritom zásadná. Búrili sa poisťovne, klienti, ale aj minister práce Ján Richter. Ten sa obával, že nová daň zaťaží nízkopríjmové domácnosti, ktoré sa kvôli nej radšej nepoistia.

Všetko utriasol kompromis. Kažimír okresal rozsah novej dane len na neživotné poistenie – platiť sa tak má napríklad z poistenia bytu či domu, úrazu či cestovného poistenia. Účinnosť zákona sa posunula až na budúci rok.

Minister financií síce vtedy pripustil, že nová daň môže dvihnúť sadzby poistného, no klientom pomôže trh. Tie poisťovne, čo budú chcieť o nich zabojovať, sadzby nedvihnú, tvrdil Kažimír. Podľa Štatistického úradu SR dáva priemerná domácnosť na poistenie menej ako 1 percento svojich výdavkov.

"Daň z poistenia je ďalšou z daní – odvodov zameraných na získanie dodatočných príjmov do štátneho rozpočtu,“ hovorí Miriam Galandová zo Slovenskej komory daňových poradcov. Problém vidí v tom, že ide o daň zo zisku, čiže podnikateľa sa dotkne bez ohľadu na jeho úspešnosť na trhu. Ďalším problémom je retroaktivita dane. Platí totiž aj na zmluvy uzatvorené pred prvým januárom budúceho roka. Nová daň by tak mohla byť v rozpore s ústavou, upozorňuje Galandová.

Budú ľudia hľadať inde?

Poisťovne sa zhodujú, že je predčasné hodnotiť, ako sa budú klienti po zvýšení poistiek správať. Teda či zostanú verní svojej poisťovni, alebo budú hľadať lacnejší produkt.

"Vo Wüstenrot poisťovni sa daň premietne do konečných cien poistného u vybraných produktov, nie paušálne všetkých,“ vysvetľuje hovorkyňa Wüstenrot poisťovne Daniela Vlčková. Zaváži hlavne škodovosť, ale aj zachovanie aspoň minimálnej ziskovosti produktu.

Žiadosti o zníženie či odchod klientov v Allianz – Slovenskej poisťovni nezaznamenali, poistné totiž nezvyšujú všetkým. Rovnako je to aj v poisťovni Basler.

V Uniqe však už cítia vyšší záujem o informácie.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie #úrazové poistenie #poistka #Slovenská asociácia poisťovní