Nemci chystajú masívne investície do elektromobilov

Nemecké automobilky chcú v nasledujúcich dvoch rokoch investovať 40 miliárd eur do elektromobility. Počet ponúkaných elektrických modelov plánujú v rovnakej dobe zvýšiť z dnešných zhruba 30 na 100.

23.11.2018 10:54
debata (3)

Zahraničným novinárom v Berlíne to povedal šéf združenia automobilového priemyslu VDA Bernhard Mattes, podľa ktorého nemeckej automobilky usilujú o znovuzískanie dôvery, o ktorú prišli pre dízlový škandál.

„Áno, samozrejme sa pre manipulácie s autami, či softvér áut, stratila časť dôveryhodnosti, to je jasné,“ pripúšťa Mattes v narážke na škandál, ktorý zasiahol predovšetkým automobilku Volkswagen. „Túto dôveru si musíme u všetkých zúčastnených, aj u politikov, získať späť,“ myslí si.

Jednou z ciest je podľa Mattesa to, že nemecké automobilky dodržia, čo sľúbili, teda napríklad aktualizujú softvér u celkovo 5,3 milióna áut, tak aby sa znížili ich emisie škodlivého oxidu dusičitého (NO2). Ďalšou cestou je podľa neho práve rozvoj elektromobility, na ktorý sa teraz nemeckí výrobcovia chcú sústrediť.

Miliardové investície nasledujúcich rokov by sa podľa Mattese mali premietnuť okrem iného do toho, že v roku 2030 budú elektrické tvoriť okolo 30 percent nových áut na nemeckom trhu, namiesto dnešných menej ako dvoch percent. Výrazne má narásť tiež podiel hybridných modelov.

Takémuto vývoju je podľa šéfa VDA nutné zásadne prispôsobiť infraštruktúru. „Dnes je 76 percent všetkých európskych nabíjacích staníc v štyroch krajinách,“ uviedol Mattes s odkazom na Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Britániu. To sa podľa neho musí zmeniť. Aj v spolkovej republike sa ale ich počet musí dramaticky zvýšiť, aby bolo možné obslúžiť také množstvo áut s elektrickým pohonom.

Pokiaľ má tieto vozidlá poháňať čistá elektrina, bolo by tiež nutné zvýšiť počet veterných elektrární v Nemecku z dnešných zhruba 30 tisíc na 84 tisíc, alebo podobným spôsobom posilniť iný zdroj čistej energie. Pre spoľahlivú funkčnosť autonómnych vozov, na ktorých vývoj sa nemecké automobilky tiež chcú zamerať, je zase potreba výrazne lepšia plošné pokrytie vysokorýchlostným internetom, než aké je v Nemecku dostupné dnes.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky