VIDEO: Duckého zmenky vyšetrí NAKA

Do aktuálneho sporu o Duckého zmenky vstúpia orgány činné v trestnom konaní. Podľa verdiktu Najvyššieho súdu SR majú daňovníci zaplatiť 30 miliónov eur schránkovej spoločnosti z Cypru. Spor o zmenky, ktoré v 90. rokoch podpísal bývalý šéf SPP Ján Ducký, tak SPP síce nateraz prehral, celú vec sa však ešte snaží zvrátiť cez kroky na polícii.

23.11.2018 20:00
debata (25)
Video

„SPP podal dňa 20. 11. 2018 trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky. Podanie bolo priamo odstúpené riaditeľovi NAKA – PPZ SR a postúpené na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Tá tiež potvrdila, že generálna prokuratúra vstúpila aj do civilného sporu.

„SPP považuje rozhodnutie Najvyššieho súdu SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov,“ povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta. Podľa neho sudcovia nerešpektovali ani výsledky trestného konania, ktorého výsledkom bolo konštatovanie o nezákonnom vystavení zmeniek. Navyše tesne pred vynesením rozsudku právny zástupca SPP podal trestné oznámenie na Generálnu pokuratúru SR pre podozrenie z nezákonnej manipulácie so súdnym spisom.

„Konajúci senát spis skontroloval, žiadnu manipuláciu nezistil a z procesného hľadiska nepochybil, keď vo veci ďalej konal,“ uviedla Alexandra Važanová z Kancelárie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Podľa informácií ministerstva spravodlivosti k neoprávnenej manipulácii so spisom malo prísť ešte na Krajskom sude v Bratislave. Rezort bude situáciu preverovať.

Najvyšší súd sa vyjadril aj k ďalším okolnostiam sporu. Nesúhlasí s tvrdením SPP, že uznaním zmeniek nerešpektoval vlastné predchádzajúce rozhodnutia. „V predmetnej veci Najvyšší súd Slovenskej republiky konal ako súd odvolací, viazaný už vysloveným názorom najvyššieho súdu ako dovolacieho súdu. Rešpektoval právny názor, ktorým bol viazaný a svojím rozhodnutím potvrdil rozhodnutie súdu prvej inštancie, ktorým bol zmenkový platobný rozkaz ponechaný v platnosti. Nevybočil tak zo svojej predchádzajúcej rozhodovacej praxe,“ uviedla Važanová. Podľa nej vzhľadom na to, že ide o živú vec, sa senát nemôže viac vyjadrovať a najneskôr do 30 dní príde k zverejneniu celého rozsudku.

Zmenkami vo vlastníctve Union banky mal podnik zaplatiť za dodávku technológií vsetínskej firme Sezooz Group. Jej riaditeľ Roman Zubík sa pre viaceré úverové podvody napokon ocitol v rukách českej polície a v jednej zo svojich výpovedí priznal, že obchody so zmenkami boli fiktívne a s pomocou Union banky ich osobne riadil Ján Ducký. Roman Zubík bol nakoniec v Českej republiky odsúdený.

Ducký bol v roku 1999 zavraždený. Štát po zmene vlády snahám o preplatenie zmeniek dlho odolával. Plynárne na súdoch roky úspešne zastupoval advokát Ernest Valko. Toho však v roku 2010 za čudných okolností tiež zavraždili.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #Duckého zmenky