Taliani a Brusel budú hľadať spoločné body k rozpočtu

Taliansko a Európska komisia budú v nasledujúcich dňoch pracovať na tom, aby sa ich pozície ohľadom návrhu talianskeho rozpočtu na budúci rok zblížili.

25.11.2018 08:55
debata

Informovala o tom hovorkyňa komisie po sobotňajšej pracovnej večeri v Bruseli, na ktorej sa stretol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker s predsedom talianskej vlády Giuseppem Contem.

Komisia tento týždeň v stredu potvrdila svoje pôvodné hodnotenie, podľa ktorého je návrh talianskeho rozpočtu v závažnom nesúlade s jej odporúčaniami, pretože nijako neznižuje obrovský verejný dlh krajiny.

„Pracovná večera bola súčasťou stále prebiehajúceho dialógu medzi komisiou a talianskou vládou,“ uviedla hovorkyňa komisia. „Budeme pracovať aj v nasledujúcich dňoch na tom, aby sme zblížili jednotlivé postoje a usilovali o riešenie, ktoré bude orientované na budúcnosť,“ dodala.

Po stredajšom stanovisku komisie má členská krajina dva týždne na vlastné posúdenie situácie. Disciplinárny postup, ktorý by komisia mohla voči Taliansku podľa platných pravidiel použiť, môže teoreticky skončiť aj finančnou sankciou. K takémuto riešeniu ale zatiaľ komisia nikdy nesiahla.

Taliansko má najvyšší dlh z krajín Európskej únie. Pohybuje sa okolo 2,3 bilióna eur. V pomere k HDP dosahuje 132 percent, čo je druhý najvyšší údaj za Gréckom. Európska únia požaduje, aby krajina obmedzila svoje výdavky pre obavy, že môže zasiať nová semienka dlhovej krízy v eurozóne.

Medzinárodný menový fond odporučil Taliansku, aby postupne znižovalo výdavky a stanovilo si za cieľ mierny prebytok do štyroch až piatich rokov. Varoval tiež vládu, že ak stimulačné výdavky nevykompenzuje dodatočnými príjmami, bude ich vplyv na rast v strednodobom horizonte negatívny, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska únia