Danko o reťazcoch: Zdierajú slovenských poľnohospodárov

S nadnárodnými reťazcami je potrebné urobiť poriadok, pretože zdierajú slovenských výrobcov a dodávateľov. Uviedol to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko v tlačovej správe pre médiá. Zároveň dodal, že veľké obchodné reťazce dávajú len 500 miliónov eur na rôzne služby, reklamy či letáky, pričom zisky sa vyvážajú von.

25.11.2018 16:06
debata (57)

Danko podotkol, že chce, aby boli chránené menšie predajne a tiež, aby boli zvýhodnené obchody, ktoré majú spravodlivý podiel slovenských potravín.

„Sú veľké reťazce, kde je len 20 % slovenských produktov. Naši slovenskí poľnohospodári sú vydieraní, z ich peňazí sa platia mediálne reklamy,“ zdôraznil s tým, že chce viesť s reťazcami dialóg, aby sa riadna daň z právnickej osoby odvádzala späť na Slovensko.

Súčasťou systémového riešenia na zlepšenie pozície slovenských poľnohospodárov by mali podľa neho byť zákony regulácie o cenách, nekalých obchodných praktikách a implementácii európskych noriem, ktoré plánuje SNS zaviesť.

„V zahraničí si obchodné reťazce účtujú priemerne 40 % marže. U nás je to v priemere až 90 %,“ upozornil Danko s tým, že nárast cien je podľa neho dielom reťazcov.

Návrh zákona o osobitnom odvode posunul parlament do druhého čítania. Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali podľa neho od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Poslanec za SNS Radovan Baláž v tomto zákone avizoval určité zmeny. Zvýšiť sa má percento predaja potravín z 10 % na 25 %. V rámci pozmeňujúceho návrhu, ktorý sa podľa Baláža v súčasnosti finalizuje, by nemali osobitný odvod platiť malé a stredné podniky, podnikové predajne, prevádzky, ktoré sa nachádzajú v malých obciach, a obchodné aliancie.

Odvod by sa tiež podľa neho nemal týkať prevádzok, ktoré sú v okresoch spadajúcich pod zákon o tzv. najmenej rozvinutých okresoch.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Andrej Danko