NDS už predala diaľničné známky za vlaňajšiu celoročnú sumu

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dosiahla celý minuloročný príjem z predaja elektronických diaľničných známok (eDZ) 12. novembra tohto roka.

26.11.2018 17:57
debata

Ako v pondelok informovala, príjem za takmer 4,3 milióna predaných diaľničných známok k uvedenému dňu predstavoval vyše 72,6 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (87,12 mil. eur vrátane DPH).

„NDS potvrdila každoročný rastúci trend v príjme z predaja eDZ, čo znamená nárast o takmer 5,3 % oproti minulému roku aj napriek tomu, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR nezmenilo ceny diaľničných známok a ponecháva ich aj pre rok 2019 na rovnakej úrovni z roku 2011,“ uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

„Ceny eDZ tak patria k jedným z najnižších v regióne. Ide o priamy dôsledok zvýšených intenzít v spoplatnenej sieti a aj fungujúceho kontrolného systému elektronických diaľničných známok,“ priblížila.

Motoristi mali najväčší záujem tradične o desaťdňové diaľničné známky s podielom vyše 59 % na predaji. Nasledujú ročné diaľničné známky s podielom 28 % a tridsaťdňové známky s 13 %. „Tradične najviac, a to 49 % nakupujúcich tvoria vodiči so slovenským evidenčným číslom vozidla, 36 % tvoria autá z okolitých krajín, a nakoniec motoristi s vozidlami z iných krajín predstavujú 15-percentný podiel na trhu v počte kusov predaných eDZ,“ dodala Michalová.

Povinnosť úhrady za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest sa vzťahuje na všetky dvojstopové motorové vozidlá alebo jazdné súpravy do 3,5 tony. Ročná diaľničná známka s platnosťou do 31. januára nasledujúceho roka stojí 50 eur, tridsaťdňová 14 eur a a desaťdňová 10 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničná známka