Slovensko by sa mohlo čoskoro pripojiť k vnútrodennému trhu s elektrinou

Vnútrodenný trh s elektrinou by mohol byť jednotný v rámci Európskej únie do roku 2021. Slovensko by sa k nemu mohlo pripojiť už v druhej polovici budúceho roka. Pre TASR to uviedol vedúci odboru medzinárodnej spolupráce Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE) Juraj Šedivý.

27.11.2018 08:18
debata

„Projekt XBID v súčasnosti zahŕňa 14 západoeurópskych štátov, ktoré sú v prevádzke od júna 2018. Začal sa vyvíjať od roku 2009, no pri dizajne sa nepočítalo s touto platformou ako s celoeurópskym riešením. V roku 2017 sa však na európskej úrovni rozhodlo, že tento projekt má tvoriť základ pre cieľové riešenie. Projekt bol v tom čase v takom stave vývoja, že pristúpenie ďalších členských štátov by znamenalo predĺženie termínu jeho spustenia do prevádzky, preto sa nastavil prístupový proces v neskorších obdobiach. Do nich spadá aj Slovensko. Pre Slovensko je najbližší možný termín tretí kvartál 2019, alebo potom až v polovici roku 2020,“ upozornil Šedivý.

Podľa Šedivého táto zmena je zaujímavá pre účastníkov trhu, napríklad obchodníkov, výrobcov alebo dodávateľov elektrickej energie. „Slovenskí koncoví odberatelia túto integráciu veľmi nepocítia. Naopak, účastník trhu vie lepšími procesmi, na väčšom trhu nakúpiť elektrinu, alebo ju predať. Proces cezhraničného nákupu/predaja elektriny sa zjednoduší. Zvýši sa výber produktov a možnosti pre nákup/predaj. Táto platforma umožní napríklad flexibilnejšie zobchodovať elektrinu z obnoviteľných zdrojov,“ dodal Šedivý.

Vnútrodenný trh s elektrinou umožňuje nákup a predaj elektriny hodinu pred jej fyzickou dodávkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina