Trhová hodnota Microsoftu sa približuje k Applu, môže ho predbehnúť

Necelé štyri mesiace po tom, čo sa spoločnosť Apple stala prvou americkou verejne obchodovanou firmou, ktorej trhová kapitalizácia prekonala hranicu jedného bilióna USD, začína byť jeho pozícia jednotky medzi americkými firmami podľa trhovej kapitalizácie v ohrození.

27.11.2018 08:58
debata

Už čoskoro by Apple mohol na tomto mieste vystriedať Microsoft. Napísala to agentúra Reuters.

V pondelok akcie Applu posilnili o 1,35 percenta a trhová kapitalizácia firmy predstavovala 814 miliárd USD. Po oficiálnom ukončení obchodovania však akcie klesli až o 1,77 percenta, pretože americký prezident Donald Trump povedal denníku The Wall Street Journal, že by mohol uvaliť clo na dovoz notebookov a mobilných telefónov z Číny, vrátane iPhonov.

Akcie Microsoftu po oficiálnom ukončení obchodov klesali len o 0,35 percenta. Trhová kapitalizácia firmy tak dosahovala tiež 814 miliárd USD. V pondelok firma posilnila o viac ako tri percentá.

Obchodovanie po uzavretí trhov je často premenlivé a objem obchodov je nižší, než pri oficiálnej obchodnej seanse. To pohyby skresľuje.

Akcie technologických firiem v posledných mesiacoch poškodili obavy investorov z rastu úrokových sadzieb a vplyvu obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou. Apple však stráca oveľa viac ako iné firmy zo Silicon Valley. Od 1. januára, keď varoval, že jeho tržby v hlavnom predvianočnom nákupnom období zrejme budú nižšie, než očakávajú analytici, akcie oslabili o 23 percent. Celosvetový dopyt po chytrých telefónoch v posledných rokoch zoslabol a pre Apple je tak ťažké zvýšiť príjmy.

Apple prekonal v trhovej kapitalizácii Microsoft v roku 2010. Výrobca softvéru Windows v tej dobe bojoval s nízkym dopytom po osobných počítačoch, čiastočne pre prudký rast chytrých telefónov ťahaných práve iPhonmi.

Od roku 2014, keď sa generálnym riaditeľom Microsoftu stal Satya Nadella, firma znížila svoju závislosť na softvéri Windows pre osobné počítače a stala sa veľkým hráčom v oblasti služby cloud computing, teda poskytovania služieb či programov vzdialenými servery dostupnými z internetu. Teraz je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.com.

Microsoft sa najväčšou americkou firmou podľa trhovej kapitalizácie stal už v roku 1998. Túto pozíciu si držal až do začiatku roku 2000, keď spľasla takzvaná internetová bublina, čo prinieslo pád akcií technologických firiem niekedy až k nule a krach mnohých firiem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Apple