Trump možno zavedie clá na autá už na budúci týždeň

Americký prezident Donald Trump možno zavedie clá na dovoz áut už na budúci týždeň, uviedol nemecký týždenník Wirtschaftswoche s odvolaním sa na zdroje z Európskej únie (EÚ). Akcie európskych automobiliek po zverejnení správy prehĺbili svoj straty.

27.11.2018 18:25
debata (5)

„Trump zrejme rozhodne o clách už začiatkom budúceho týždňa po stretnutí lídrov G20 v Buenos Aires,“ uviedol nemecký týždenník. Zdroje uviedli, že Trump má k už dispozíciu analýzu amerického ministerstva obchodu týkajúcu sa ciel, ktorá údajne odporúča zavedenie cla vo výške 25 % na dovoz áut z všetkých krajín s výnimkou Kanady a Mexika.

Biely dom bezprostredne neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár rovnako ani Európska komisia.

Akcie európskych automobiliek po zverejnení správy prehĺbili svoje straty. Od začiatku tohto roka stratili okolo 20 % z dôvodu obáv zo zavedenia ciel na dovoz áut do USA a spomalenia rastu predaja. Akcia VW do 16.15 h SEČ stratila 2,8 %, akcia BMW 1,6 % a akcia Daimleru 2,2 %.

VIDEO: O globálnych hrozbách, medzi ktoré patria aj Trumpove clá, hovoril pre TV Pravda aj analytik J&T Stanislav Pánis. Jeho vyjadrenie je na nasledujúcom videu:

Video

Americké ministerstvo obchodu začalo v máji na pokyn prezidenta Trumpa vyšetrovať vplyv dovozu automobilov na národnú bezpečnosť USA, čo vyvolalo obavy zo zavedenia nových ciel na automobily. Ohrozením národnej bezpečnosti Spojené štáty zdôvodnili tiež tohtoročné uvalenie nových ciel na dovoz ocele a hliníka.

„Správa ministerstva obchodu leží na prezidentovom stole,“ píše Wirtschaftswoche s odvolaním sa na zdroje z EÚ. „Trump o clách možno rozhodne už budúci týždeň po stretnutí (skupiny veľkých svetových ekonomík) G20 v Buenos Aires,“ dodáva.

Spojené štáty teraz uplatňujú dovozné clo 25 percent na ľahké nákladné vozidlá a pickupy a 2,5 percenta na menšie autá. EÚ má na dovoz áut z USA jednotné clo desať percent. EÚ už skôr varovala Spojené štáty, že by na zavedenie dodatočných ciel odpovedala vlastnými opatreniami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #obchodná vojna