Aj Česi zaplatia viac za energie, elektrina na burzách je na sedemročnom maxime

Väčšina českých domácností si budúci rok priplatia za energie. Podľa analytikov môžu niektorým ľuďom náklady vzrásť až o niekoľko tisíc korún ročne.

28.11.2018 09:08
debata (12)

Mnohí dodávatelia už ohlásili zdraženie, odôvodňujú ich strmým rastom veľkoobchodných cien. Výhodu majú zákazníci sa zafixovanými cenami. Výšku ich platieb ovplyvňuje iba regulovaná časť ceny, ktorú stanovuje Energetický regulačný úrad (ERÚ). V utorok oznámil, že regulovaná časť ceny elektriny pre domácnosti vzrastie v priemere o 2,2 percenta, u plynu regulované ceny pre maloodberateľov klesnú o 2,5 percenta.

Regulovaná zložka tvorí viac ako polovicu konečnej ceny elektriny a asi štvrtinu konečnej ceny plynu. Sú v nej zahrnuté predovšetkým poplatok za prenos a distribúciu, u elektriny aj príspevok na obnoviteľné zdroje energie. Aktuálne cenové rozhodnutie podpísali iba tri z piatich členov rady ÚRSO. Chýba podpis predsedu rady Vratislava Košťála a člena rady Rostislava grajciarov. Podľa zdrojov ČTK ide o vyústenie dlhodobých sporov v rade.

Druhú časť konečných cien určujú dodávatelia. Časť predajcov uviedla, že od Nového roka zvýši ceny svojim zákazníkom, ktorí nemajú zafixované ceny. U E.ON si títo klienti priplatia za elektrinu v priemere osem percent, u Bohemia Energy o osem až desať percent. Už skôr oznámil rast cien elektriny o osem percent pre časť zákazníkov ČEZ. Spoločnosť MND zdražie plyn, ceny niektorých produktov u oboch komodít zvyšuje tiež Centropol. Situáciu na trhu analyzujú najväčší distribútor plynu v ČR, spoločnosť Innogy alebo Pražská plynárenská.

Elektrina na burze prekračuje 53 eur

Cena elektriny na Pražskej energetickej burze pre rok 2019, na ktorý sa teraz obchodníci najviac zásobujú, je cez viac ako 53 eur za megawatthodinu (MWh), medziročný nárast je takmer polovičný. Rastie aj cena plynu, na tej istej burze medziročne viac ako o štvrtinu na takmer 23 eur za MWh. Hovorkyňa E.ON Martina Slavíková upozornila, že elektrina je tento rok na burzách najdrahšia za posledných sedem rokov.

„Podľa našich odhadov by mala cena elektriny pre domácnosti v budúcom roku vzrásť tempom osem až desať percent, v prípade plynu očakávame menej výrazné zvýšenie okolo päť percent,“ uviedol portfólio manažér spoločnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Do vyšších cien tzv. silovej elektriny sa podľa neho premietajú najmä rastúce ceny uhlia, emisných kvót a tiež odstávky niektorých jadrových elektrární. Trh s európskym zemným plynom potom môže ovplyvniť hroziaca eskalácia rusko-ukrajinskej krízy, dodal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #plyn #elektrina