Problémy Talianska môžu zasiahnuť aj ďalšie krajiny eurozóny

Narastajúce napätie na talianskom dlhopisovom trhu môže zasiahnuť aj iné vysoko zadlžené krajiny eurozóny, varovala Európska centrálna banka (ECB) vo svojej pravidelnej správe o finančnej stabilite.

29.11.2018 14:51
debata (2)

ECB uviedla, že zvýšenie verejných výdavkov v Taliansku, potenciálny koniec rastového cyklu v USA a signály nadhodnotenia na trhu s nehnuteľnosťami v eurozóne patria medzi riziká ohrozujúce finančnú stabilitu.

„Do popredia sa dostávajú obavy týkajúce sa udržateľnosti štátnych dlhov,“ uviedla ECB. „Tlak na náklady financovania štátov v kombinácii s nedostatkom snáh o vhodnú fiškálnu konsolidáciu môžu vo vysoko zadlžených krajinách“ spôsobiť, že pomer dlhu k výkonu ekonomiky začne byť neudržateľný.

Plány talianskej vlády na zvýšenie výdavkov, ktoré porušujú pravidlá Európskej únie (EÚ), viedli v tomto roku k nárastu nákladov na financovanie dlhu a ukázali zraniteľnosť krajiny. Dôvodmi sú vysoký „Narastajúce napätie na trhu sa môže preniesť na dlhopisové trhy iných štátov v prípade ďalšieho talianskeho stresu,“ uviedla ECB.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eurozóna